SJEĆANJE NA VELIKI DAN HRVATSKE POVIJESTI: Hrvati glasovali za neovisnu i domoljubnu Hrvatsku

Stiv Cinik

Hrvatska je tada još bila u sastavu SFRJ kao Socijalistička Republika Hrvatska (SRH). U predizbornoj kampanji najuočljivije su bile tri snage: HDZ, SKH-SDP i Koalicija narodnog sporazuma (KNS).

Na današnji dan, 22. travnja 1990. godine, obilježava se održavanje prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, na kojima je pobijedio HDZ predvođen dr. Franjom Tuđmanom. Valja napomenuti da je u to vrijeme Hrvatska još bila u sastavu SFRJ kao Socijalistička Republika Hrvatska (SRH). Političke stranke bile su formalno priznate tek dva mjeseca prije (2. veljače 1990. godine).

Izbori su bili raspisani za tri vijeća od kojih je bio ustrojen Sabor SR Hrvatske (Društveno-političko vijeće, Vijeće općina, Vijeće udruženog rada). Prvi višestranački izbori provedeni su po većinskom sustavu. To znači da je zemlja bila podjeljena na izborne jedinice u kojima se birao jedan zastupnik. U Društveno-političko vijeće biralo se 80, u Vijeće udruženog rada 156, a u Vijeće općina 115 zastupnika – ukupno se biralo 351 zastupnik u Saboru SR Hrvatske. Za zastupnika izabran je kandidat za kojeg je glasala natpolovična većina birača koji su pristupili izborima, uz uvjet da broj glasova koje je dobio nije manji od jedne trećine broja ukupno upisanih birača u izbornoj jedinici.

Izbori su održani u okružju neizvjesnosti i pritiska. Hrvatske je bila izložena pritisku međunarodne zajednice, koja je u to vrijeme pod svaku cijenu željela sačuvati Jugoslaviju, a diljem Lijepe naše milicija je oduzimala hrvatske zastave sa “šahovnicom” svima koji su išli na predizborne skupove. Ipak SKH, na čelu s pokojnim Ivicom Račnom, odolio je pritiscima, prije svega iz Beograda, i dopustio poštene višestranačke izbore.

U predizbornoj kampanji najuočljivije su bile tri snage: Tuđmanova Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), vladajući Račanov Savez komunista Hrvatske (koji je svome imenu dodao Stranka demokratskih promjena – SDP) i Koalicija narodnog sporazuma (KNS), u koju su ušli HSLS, HKDS, SDSH i HDS, a na čelu su joj bili nestranački Miko Tripalo i Savka Dabčević-Kučar.

Na izborima je pobijedio HDZ, osvojivši 42 % glasova i 58 % zastupničkih mjesta. Razlog takvoj razlici u postotku bio je većinski izborni sustav (za razliku od današnjeg razmjernog). Druga stranka po snazi bio je SKH-SDP s 26 % osvojenih glasova i 30% zastupnika, dok je treća bila Koalicija (KNS) s 15 % glasova i 5,9 % zastupničkih mjesta.



Za zasluge za miran prijelaz iz jednostranačja u parlamentarnu demokraciju te civiliziranu primopredaju vlasti u Hrvatskoj, Redom hrvatskog pletera odlikovani su pripadnici reformske struje unutar SKH, Drago Dimitrović, Branko Caratan, Dušan Bilandžić, Anđelko Runjić, Celestin Sardelić, Ivo Latin i Antun Milović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI