SKANDAL U ZAGREBAČKOJ NADBISKUPIJI: Monsinjor seksualno zlostavljao muškarca!

0
424
wikipedia

Zagrebačka nadbiskupija opet je prozvana za seksualno zlostavljanje, a istaknuta afera započela je prijavom akademskog slikara i grafičara, predavača na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu Marina Sovara .

Nakon završetka akademije odlučio se za svećenički poziv zbog čega je došao u samostan nedaleko Zagreba gdje je u službi bio mons. Zvonimir Kurečić.

Loading...

Detaljan opis onog što se dogodilo Marin je ispričao za Večernji list.

“Početkom veljače 2005. jedno sam popodne prilegao nakon posla, kad mi upada gvardijan u sobu, jer je došao jedan profesor iz Zagreba koji me želi upoznati. Taj je čovjek bio na visokom položaju na Kaptolu. Dovezao ga je nećak. Gvardijan mi je rekao da je gospodin iz Zagreba vidio misnice koje sam ja šivao i da želi da ih i njemu šivam. Sjedio sam s njima do večernje mise. Taj kaptolski prelat bio mi je nekako čudan. Htio je da dođem u Zagreb što prije i pozvao me nakon nekoliko dana telefonski na proslavu svoga imendana i ujedno rođendana svoga brata”, ispričao je Marin.

Večernji list prenosi kako je Marin otišao u Novu Ves na proslavu.

“Odveo me u jednu spavaonicu. Gledam ja tako neke slike na zidovima i osjećam da se on zalijepio iza mene. Hoda iza mene cijelo vrijeme. Bio je gotovo za glavu niži od mene. Po godinama, kao moji roditelji. Okrenem se i on me stisne oko struka. Bulji mi u lice kao da će me poljubiti. Govori mi kako nikada neće zaboraviti te oči i usne”, opisao je Sovar, a iz situacije se pokušao izvući tako što mu je rekao da ima dogovor s prijateljicom.

“Ostao sam na ručku, ljudi su počeli odlaziti, časne sestre prale su suđe i neobično me pogledavale. On ih je ispratio i zaključao ulazna vrata, ostali smo sami. Nisam mu htio pokazati da se bojim. Cijelo vrijeme forsirao sam priču o Bibliji, vjeri i Crkvi. Sjeo je pokraj mene i počeo me ispitivati jesam li svjestan kako je živjeti u samoći i hoću li to moći izdržati. Odgovorio sam mu da jesam i da znam što me čeka. Odjednom me počeo ljubiti u obraz i u jednom trenutku gotovo je legao na mene. Tada sam ga odgurnuo i rekao mu: “Sad je dosta, krivo ste me procijenili i prestanite se tako ponašati.” On je ustao, sjeo na fotelju i nastavio pričati kao da ništa nije bilo. Tada sam shvatio da je to njemu svakodnevica”, nastavio je Sovar.

Sovar je Kurečića prijavio policiji koji je opovrgnuo Marinove iskaze.

“Vidio sam čovjeka dvaput i to je to. I to radi drugih stvari. Što veli da sam mu napravio? On je došao samo radi misnice jednom i ništa drugo. Poslije se više nije… ne znam što bih rekao”, rekao je Kurečić, a Nadbiskupija ga prema njegovom iskazu nije zvala.

Slučaj je prijavljen i crkvenim vlastima koja će istražiti okolnosti i donijeti odluku o izricanju crkvenih kazni.