Slavonci više ne žele raditi za Dalmatince! Razmatra se uvoz radnika iz Ukrajine, Indije…

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Već duže vremena traje medijsko forsiranje priče o radnoj snazi i nedostatku iste pred turističku sezonu, a sada su van počeli izlaziti probni baloni.

Pravo je pitanje odakle će poslodavci nabavljati radnu snagu pošto su Slavonija i Lika sve praznije, a nekadašnji jeftini radnici odlaze za boljim uvjetima u Njemačku i Irsku.

Potpisali smo memorandum kojim se otvaraju novi procesi na tržištu rada. Za sada imamo kvote radnika koje su relativno male, no ideja je uspostaviti partnerske odnose između Hrvatske i Ukrajine na tržištu rada. To je proces koji traje, ali su prvi koraci već napravljeni. Između ostalog, uskoro će biti povezani i zavodi za zapošljavanje Hrvatske i Ukrajine te će poslodavci imati uvid u raspoložive zaposlenike, dok će ukrajinska strana moći vidjeti koji se poslovi nude. Bitno je znati da nemamo namjeru stvarati konkurenciju domaćim radnicima i rušiti cijenu rada, već prvenstveno nadopuniti tržište rada deficitarnim zaposlenicima”, javno se pohvalio ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

U ovako zagušenom sustavu prepunom davanja i opterećenja za poduzetnike ne čudi to što mnogi pribjegavaju isplaćivanju minimalaca. No, s obzirom na taj objektivni problem nije taktički najprimjerenije prozivati domaće radnike za ‘lijenost’, ‘neradništvo’ ili, najgore, za manjak patriotizma pri odlasku iz Hrvatske. Poslodavac ima pravo platiti koliko smatra da je potrebno da bi optimalno obavljao djelatnost i pri tome ostvarivao profit, no kako je poduzetništvo kod nas i s djelomičnim pravom na lošem glasu – ne čude kritike da ćemo teško privući i najjeftiniju radnu snagu. Stručnjaci navode tri opcije kao superiorne reforme – povećavanje minimalca na znatno višu ljestvicu, uvođenje satnice kao načina isplate ili ukidanje minimalca u potpunosti. I to uz značajno rasterećenje trenutne porezne presije.

Goran Grotić, predsjednik Uprave tvrtke ACG Lukaps iz Ludbrega, najvećeg europskog proizvođača kapsula za lijekove za Poslovni.hr potvrdio je probleme s radnom snagom. “Na sjeveru Hrvatske već nekoliko godina je gotovo nemoguće pronaći radnike usprkos prosječnim plaćama koje su, konkretno kod nas 5700 kuna neto, i veće su od okruženja. Varaždinska županija će u narednih tri godine trebati 600 novih radnika. Gdje će ih pronaći? Mi ozbiljno razmišljamo da uvezemo radnu snagu iz Indije”. Uvoz radnika iz BIH također je uvijek optimalno rješenje, kao i iz svjetonazorski i religijski bliskih država s manjim standardima. Slavonci su sreću potražili u drugim sredinama, kao i stanovnici slabije razvijenih dijelova Hrvatske pa su ovakvi potezi zapravo strategije očajnika.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI