Slovenski ribari: Nismo u prekršaju, pratila nas je naša policija

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Senjak je u petak na večer za Slovensku televiziju kazao da su slovenski  ribari kojima su zbog prelaska državne granice na moru poslani platni nalozi crtu sredine u Savudrijskoj vali prelazili u organizaciji države jer su ih dopratila plovila slovenskog MUP-a

Odvjetnici koje su Hrvatska i Slovenija angažirale u prekršajnom postupku protiv ribara u spornim vodama Savudrijske vale svoje će klijente braniti istim argumentom, da se međudržavni problemi ne smiju rješavati preko leđa ribara.

Odvjetnik Miha Kozinc kojega je Hrvatska angažirala u prekršajnom postupku koji Slovenija vodi protiv ribara iz Savudrije i njegov kolega iz Pule Ivica Senjak, kojega je slovenska vlada angažirala u postupku Hrvatske protiv ribara iz Pirana u izjavama za televiziju rekli su na koji će način braniti svoje klijente.

Senjak je u petak na večer za Slovensku televiziju kazao da su slovenski  ribari kojima su zbog prelaska državne granice na moru poslani platni nalozi crtu sredine u Savudrijskoj vali prelazili u organizaciji države jer su ih dopratila plovila slovenskog MUP-a.

Prema hrvatskom zakonu o nadzoru državne granice to se ne može kvalificirati kao prekršaj nego bi eventualno imalo karakter “incidenta”, rekao je Senjak.

A međudržavni incidenti se ne rješavaju na toj razini”, kazao je.



Inače bi tom  logikom prekršajne kazne mogle biti poslane i slovenskoj policiji koja je svojim brodom pratila piranske ribare, rekao je.

Ljubljanski odvjetnik Miha Kozinc koji zastupa savudrijske ribare u prekršajnom postupku koji su protiv njih pokrenule slovenske vlasti koje tvrde da su u Zaljevu lovili ribu izvan područja koje je Hrvatskoj dodijeljeno arbitražnom presudom o granici, upotrijebi će iste argumente kao njegov kolega iz Pule.

Za Slovensku televiziju Kozinc je rekao da će u obrani savudrijskih ribaraosporavati  da se radilo o prekršaju zbog kojega bi ribare trebalo kazniti.

Žalosno je da se spor među državama rješava preko ribara, kazao je Kozinc.

Do sada je Kozinc dobio punomoć trojice ribara kojima je slovenska policija poslala platne naloge zbog ulaska u “slovenske” vode.

Za Kozinca kao slovenskog odvjetnika arbitražni sporazum o granici nije upitan nego je važeći i to u postupku neće osporavati, rekao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI