Smije li Cvitanov nasljednik ‘dirnuti’ u ove najkontroverznije hrvatske afere?

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Mora da djelatnici Državnog odvjetništva u svojim uredima imaju velike ormare, koje prekriva prašina, jer priče o onima koji bi se trebali suspendirati nerijetko padaju u drugi plan, uslijed dnevno-političkih obračuna koji objektivno ne koriste nikome. Aktualiziralo se ovih dana napokon pitanje glavnog državnog odvjetnika koje je u fokus javnosti donijelo i njegov rad u protekle četiri godine.

Poznato je kako su se vladajući odrekli Dinka Cvitana te umjesto njega na rukovodeću funkciju u ovoj krucijalnoj instituciji imenovali Dražena Jelenića, no, kako proteklih godina u Saboru nismo imali prilike čuti ocjenu Cvitanova rada mnoga pitanja ostala su visjeti u zraku. Prije svega, nejasno je li DORH u njegovoj eri adekvatno obavljao posao ili su najveće korupcijske afere, posebice iz političkog spektra ostale ispod tepiha? Ostavlja li se time prostor za ucjene na političkoj sceni te koliko je u tome slučaju ova institucija neovisna?

Nikada primjerice Cvitan nije pročešljao Mihaela Zmajovića i njegovo preseljenje Ministarstva zaštite okoliša, iako se o tome u javnosti naveliko lamentiralo, jednako tako lišo je prošao i Vrdoljak o čijim se aferama s vjetroelektranama vodila žustra rasprava, a od bilo kakvih istraga i provjera pošteđen je i Tihomir Jakovina. Dakako, potrebno je u kontekstu ove priče spomenuti i svježe afere koje su obilježile vladu premijera Plenkovića, od kojih posebno treba istaknuti onu Martine Dalić i njezinih djelovanja oko Agrokora, radi čega je nedavno saborska oporba ustala protiv ministrice gospodarstva.

Oporba je prilično glasno zborila i o šefici diplomacije Pejčinović-Burić te se spominjao njezin sukob interesa u projektu TE Peruća, u kojem je sudjelovao suprug Burić. Naravno da niti jednu od ovih tema Cvitan nije niti okrznuo, a kada je u pitanju suzbijanje korupcije, riječi na to ne treba trošiti jer i obični smrtnici znaju kako je Hrvatska korupcije puna, kao šipak košpica. A vjerovali, ili ne DORH u njezinu suzbijanju ima najznačajniju ulogu. Je li novi državni odvjetnik nezavisan i koliko je to u Hrvatskoj uopće moguće tek treba provjeriti, no na prvi pogled reklo bi se ništa novo. Jer sve ovo što se događa doima se kao već viđena predstava.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI