Španjolska i V. Britanija postigli dogovor oko Gibraltara

Britanska vlada priopćila je da će o budućnosti svog prekomorskog teritorija na Pirinejskom poluotoku razgovarati izravno s Madridom

Velika Britanija i Španjolska prevladale su spor oko Gibraltara, uklonivši jednu od posljednjih prepreka mirnom razvodu Britanije od EU-a koji bi trebao biti potvrđen sutra na izvanrednom europskom summitu u Bruxellesu.

Dogovor Londona i Madrida potvrdile su britanska, španjolska i vlada Gibraltara.

Španjolski premijer Pedro Sanchez službeno je izvijestio da je Španjolska postigla sporazum o Gibraltaru i da kani glasati za Brexit. “Španjolska će povući veto i glasati za Brexit”, istaknuo je.

Britanska vlada priopćila je da će o budućnosti svog prekomorskog teritorija na Pirinejskom poluotoku razgovarati izravno s Madridom. “U pregovorima o izlasku iz EU-a, a uzimajući u obzir specifične okolnosti za Gibraltar, održali smo razgovore sa Španjolskom u koje je izravno bila uključena vlada Gibraltara. Bili su to konstruktivni razgovori i veselimo se da ćemo isti pristup imati i u budućim odnosima”, rekla je glasnogovornica britanske vlade.

Dogovor dviju država osigurava da sporazum o Brexitu neće utjecati na pregovaračku poziciju Britanije u vezi s budućim statusom njezinih teritorija. također, “ne uvodi nikakve obveze u vezi s teritorijalnim pitanjima u budućim sporazumima”, stoji u priopćenju Downing Streeta.



No, on istovremeno jamči Španjolskoj pravo da razmatra i odobrava bilo kakve buduće sporazume koji se tiču Gibraltara, rekli su diplomatski izvori u Bruxellesu. Vijest o dogovoru Londona i Madrida znači da se summit EU-a može održati kako je i planirano. Očekuje se da će europski čelnici podržati sporazum o brexitu, otvarajući put njegovoj formalnoj ratifikaciji.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk uputio je poslijepodne službeni poziv šefovima država i vlada članica Unije, potvrdivši da će se sastanak na vrhu održati. “Predložit ću da u nedjelju usvojimo ishod pregovora o Brexitu”, napisao je Tusk na Twitteru. “Nitko nema razloga biti sretan. Ali, u ovim teškim trenucima, EU27 je položio test jedinstva i solidarnosti”, istaknuo je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI