Spomen na generala Praljka: Hrvati diljem Bosne i Hercegovine zapalili svijeće

7dnevno

U četvrtak su u više središta s hrvatskom  većinom u Bosni i Hercegovini služene svete mise i zapaljene svijeće u spomen na generala Slobodana Praljka.

Podsjetimo, u znak prosvjeda na objavu presude Haškog suda kojom je zajedno s drugih pet hrvatskih dužnosnika Herceg Bosne osuđen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, general Slobodan Praljak počinio je samoubojstvo.

Ispred središnjeg spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru odvilo se spontano okupljanje Mostaraca te su zapaljene svijeće za generala te se pomolili.

Podsjećamo, 29. studenoga 2017. na izricanju drugostupanjske presude u Haagu potvrđena je kazna iz prvostupanjske presude.

Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak u sudnici je popio otrov nakon što mu je sud potvrdio presudu od 20 godina zatvora za ratne zločine.



Nakon što je presuda izrečena, Praljak je rekao:

“Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu!” te popio otrov.

Ovaj tekst stoga možemo završiti riječima fra Ive Rastočića:

“Herceg-Bosno srce ponosno, Posavino zemljo draga, Srednja Bosno kućo fratara. Viči nadalje dok Neretva teče bit će i Mostara, dok na Šuici snijega ima bit će i Kuprešaka.” Viči i ostani tu, budi ponosan/na i budi dostojanstven/a Hrvat i Hrvatica na svjetlu života.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI