Srbija ne želi predati originalnu arhivsku građu iz Nezavisne države Hrvatske!

Wikimedia commons

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin stajališta je kako originalna arhivska građa Nezavisne države Hrvatske mora ostati u vlasništvu Srbije, objavio je srbijanski list “Politika”, a prenose agencije.

Ministarstvo obrane, na upit novinara spomenutog lista o zahtjevu Zagreba da se preko Komisije za sukcesiju Hrvatskoj vrati originalna građa koja se odnosi na Pavelićev režim je odgovorilo i kako kopije arhivske građe mogu biti izdane sukladno dogovorima srbijanske vlade i sukladno sigurnosnim procedurama i interesima.

Srbijanska vlada je 1. travnja 2010. formirala Međuresornu radnu skupinu za provođenje Aneksa D Sporazuma o pitanjima sukcesije, čiji je zadatak da koordinacijskom tijelu vlade pripremi prijedloge  vezano uz zahtjevima država sljednica u pogledu Državnog arhiva SFRJ, podsjetilo je ministarstvo.

“Koordinacijsko tijelo vlade do sada nije tražilo službeno stajalište ministarstva obrane po zahtjevu Republike Hrvatske o potraživanju arhivske građe o NDH pa s tim u vezi Vojni arhiv nije o tome davao svoje mišljenje”, priopćilo je ministarstvo za list dodajući da su aneksom D Sporazuma o pitanjima sukcesije, koji se odnose na arhive, utvrđena načela na kojima države sljednice mogu tražiti arhivsku građu, pa je tim u vezi i mogućnost njihove primjenjivosti na fond NDH.
Kako piše “Politika”, vojni arhiv čuva arhivsku građu fonda NDH i obrađeno je 555 kutija za koje postoji sumarni i analitički inventar.

U srbijanskom ministarstvu potvrdili su da su pravne i fizičke osobe iz Hrvatske proteklih godina istraživale dijelove te građe.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI