Srpska analitičarka o posjeti Vučića Hrvatskoj

screenshot

U odnosima Srbije i Hrvatske važno je, za početak, uspostaviti redovitu komunikaciju na najvišoj razini, ocijenila je  Aleksandra Joksimović

Uoči predstojećeg posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj Aleksandra Joksimović, iz beogradskog Centra za vanjsku politiku, je za Radio-televiziju Srbije (RTS) ukazala kako je retorika postala “iznimno oštra” unatrag nekoliko godina – od predizborne kampanje bivšeg vođe HDZ-a Tomislava Karamarka, a pratili su je i odgovori srpske strane.

Joksimović stoga naglašava kako je “važno da dođe do susreta” dvoje šefova država “bez obzira na oštre razmjene” koje na obje strane prate najavljeni posjet Vučića Zagrebu. Za Subotičku deklaraciju, koju su 2016. godine potpisali Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Joksimović kaže kako je “izlistala otvorena pitanja” u odnosima dviju zemalje koja su na stolu već 15 godina, ali da ta otvorena pitanja “nisu rješavana čak i kada je retorika u odnosima Beograda i Zagreba bila veoma smirena”.

“Subotičku deklaraciju” Joksimović vidi kao “određeni pomak”, ali ocjenjuje da se to “ne vidi često u javnosti”, kao kada je riječ o hrvatskoj manjini u Srbiji. “Hrvatska ima brojne probleme sa susjedima i oni se uglavnom odnose na granice”, navodi Joksimović i očekuje da će “to biti važna tema o kojoj će se razgovarati u Zagrebu.

“Za početak je važno uspostaviti redovitu komunikaciju na najvišoj raazini, što bi omogućilo da se u narednom periodu pronađu rješenja … važno je da na svim razinama vlasti postoji volja za rješavanja problema”, ocjenila je za RTS Joksimović.

Predsjednik Srbije boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj 12. i 13. veljače na poziv hrvatske predsjednice, a od razgovora državnih izaslanstava očekuje se da na najvišoj razini potaknu rješavanje brojnih otovorenih pitanja, među kojima su pitanja nestalih, ostvarivanja prava nacionalnih zajednica Srba i Hrvata u obje zemlje, pitanja granice, imovine i mirovina.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI