SRPSKA BANKA PRIPREMA TEREN: Banke će dugove građana PRODAVATI agencijama i fondovima

wikimedia

Narodna banka Srbije blizu je odluke o prodaji dugovanja građana fondovima i agencijama. Formirana je radna grupa u NBS koja će izraditi propis po ugledu na EU.

Narodna banka Srbije je formirala radnu grupu koja treba izraditi propis po kome će i fondovi i agencije moći pored dugova firmi otkupljivati i kredite koje ne mogu dotplatiti građani, javljaju Večernje novosti navodeći kako “već duže vrijeme te institucije, ali i same banke koje bi se time rasteretile, vrše pritisak!.

U središnjoj  banci Srbije poručuju građanima koji strepe od “utjerivača dugova” da će sve učiniti da dužnici ne budu dovedeni u nepovoljniji položaj od onog u kome bi bili da njihovi dugovi nisu prenijeti u fondove i agencije.

Propis se izrađuje po ugledu na regulativu koja važi i u EU uz nadzor NBS.

“Te institucije će svakako biti obveznici primjene propisa o zaštiti korisnika financijskih usluga koji je na snazi već šest godina. Dok se ne stvore uvjeti za prelazak na nove propise, samo će banke i dalje moći otkupljivati loše kredite stanovništva”, kažu u NBS.

Do primjene ove regulative moglo bi doći do kraja 2017. godine.



Pitanje je zbog čega su toliko primamljivi fondovima i agencijama dugovi za kredite građana, koji su tek petina kredita koje ne vraćaju firme.

Podsjetimo kako je u Srbiji prodaja dugova postojala, ali je ukinuta. Banke su od 2011, kada je ukinuta mogućnost prodaje dugova građana agencijama i fondovima, isključivo bile u mogućnosti da prodaju dug drugoj banci.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI