ŠTERC UPOZORAVA: ‘Za 10 godina u Hrvatskoj bi moglo biti svega 3 milijuna stanovnika!’

Dusko Marusic/PIXSELL

Šterc se u svojem izlaganju osvrnuo na primjer Irske koja je prije 35 godina pala na 2,8 milijuna stanovnika

Na okruglom stolu u Osijeku “Buđenje ili svi u Dublin”, u organizaciji Instituta za društvena istraživanja “Ivo Pilar” i Institut za europske i globalizacijske studije (IEGS), sudjelovao je i naš kolumnist, poznati hrvatski demograf Stjepan Šterc koji je ocijenio da je stanje u RH gore od onoga kakvo se obično spominje u javnosti jer osim iseljavanja zabrinjavaju i stope mortaliteta, zbog čega sve nadležne državne i lokalne institucije trebaju početi donositi strateške odluke u tome području.

“Ako se nastave postojeći trendovi izumiranja i iseljavanja stanovništva, Hrvatska bi za deset godina mogla pasti na tri milijuna stanovnika, a u idućih pet do deset godina mogli bi se urušiti mirovinski, zdravstveni i obrazovni sustav te sustav radne snage, što su temelji svake države”, upozorio je Šterc.

Osvrnuo se na primjer Irske koja je prije 35 godina pala na 2,8 milijuna stanovnika, da bi postupno izašla iz problema razvijajući djelatnosti sukladno vlastitim potencijalima i koristeći intelektualno-razvojne spoznaje svoga iseljeništva te danas ima najmlađu populaciju u Europi. s progresivnom ekonomijom.

Šterc misli da se taj model može primijeniti i u RH, no dodaje da se mora promijeniti način odlučivanja i upravljanja zemljom.

“Mora se shvatiti da je to strateško pitanje, pitanje opstanka države i temelj nacionalne sigurnosti te odlučiti koje se stavke moraju ukloniti iz proračuna, a njihova sredstva preusmjeriti na rješavanje ove problematike”, naglasio je istaknuti hrvatski demograf Stjepan Šterc.



Gradonačelnik Osijeka, Ivan Vrkić, izjavio je da je, prema procjenama s kraja prošle godine,  u Osijeku, uključujući malodobnu djecu i domicilne studente, živjelo oko 95 tisuća stanovnika. Dodao je da je kao gradonačelnik odgovoran za ono što se u gradu događa, ali je i zamolio analitičare, “koji traže krivca, a ne traže rješenje”, da naprave analizu tko je nakon Domovinskoga rata “koliko vremena vladao Hrvatskom i Osijekom, tko je uništavao radna mjesta i tvornice, tko je privatizirao i pljačkao Hrvatsku”. Tek tada je, poručio je, spreman prihvatiti i svoj dio odgovornosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI