Stier detaljno o Vučićevom posjetu: Evo što je rekao

screenshot

Stier smatra da se treba razgovarati

Bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier u razgovoru za N1 televiziju komentirao je posjet srpskog predsjednika Aleksandra Vučića našoj zemlji te konstatirao kako je bilo bitno početi rješavati otvorena pitanja umjesto da se ona ostavljaju za kraj procesa pregovaranja Srbije s EU.

Ima niz pitanja, što se prije počne to otvarati, to bolje”, naveo je bivši ministar. Upozorio je i kako je napravljeno sve da bi se digle tenzije glede ovoga posjeta, kako bi se isti otkazao. A posebno se osvrnuo na državne dužnosnike s takvom retorikom.  ”Ti ministri govore i u odnosu Beograda s drugim susjednim državama. Onda oni dižu tenzije, a Vučić dolazi i smiruje. To je uobičajena procedura i već pročitana knjiga. Ne treba nasjesti na takve igrice, nego postaviti važne teme na dnevni red kao što su pitanje nestalih, hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj i granici”, smatra Stier.

Osvrnuo se Stier i na položaj predstavnika Hrvata u Srbiji.

Tomislav Žigmanov, za razliku od predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj, koji sudjeluju u vladajućoj većini i imaju i gotovo odlučujuću ulogu u većini i mogu artikulirati interese iz najbolje moguće pozicije, a Hrvati u Srbiji nisu imali niti kanale dijaloga. Dobar je potez da je Vučić odlučio uključiti Žigmanova”, vjeruje bivši ministar, koji se referirao i na izjavu srbijanskog predsjednika koji je nedavno konstatirao da nije niti znao kako žive Hrvati u Srbiji dok nije došao kod njih.

Vučić na glavno pitanje nije dao odgovor, a to je zagarantirano mjesto predstavnicima Hrvata u predstavničkom tijelu Srbije i Vojvodine. Najvažniji je kanal komunikacije predstavnika hrvatske manjine sa srpskim vlastima do kojeg je sada došlo”, smatra Stier koji je odgovorio i na pitanje o tome kolike su šanse da Hrvati dobiju zajamčenog predstavnika s obzirom na Vučićev intervju za Globus.



Pitanje je vladavine prava i poštivanja sporazuma. Ako imamo sporazum u kojem stoji da imamo zagarantirano mjesto, onda znači da su preuzeli obvezu i Hrvatska traži da se to ispuni. Rasprava koja je legitimna je na koji način će se taj predstavnik izabrati. Hrvati u Srbiji zagarantirano mjesto u zakonodavnim tijelima Srbije i Vojvodine danas nemaju i to treba promijeniti. Model s posebnom izbornom jedinicom nije jedini model koji garantira predstavljanje. Može biti predstavljanje kroz njihovo uključivanje na listama političkih stranaka, rekao je Davor Ivo Stier.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI