Stier: Izetbegovićev stav o Pelješkom mostu nije stav BiH

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Hrvatska ima pravo graditi Pelješki most i povezati svoj teritorij i upravo je na tom tragu Europska komisija odobrila financiranje Pelješkog mosta i vjerujem kako će tako i biti", rekao je Stier

Nakon izjave Halida Genjca, predsjednika Glavnog odbora SDA, kako je to tijelo najveće bošnjačke stranke u BiH jednoglasno usvojilo zaključak prema kojemu je “neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH” te kako je SDA dobila i potporu Europske komisije oko tog pitanja, zamolili smo bivši ministra vanjskih poslova i saborski zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier nastalu situaciju komentirao je za portal direktno.hr.

Stier je rekao kako se mora napomenuti da ne postoji službeni stav BiH o tome da Hrvatska ne može graditi Pelješki most. “Naprotiv, prepreke koje su postojale prije bile su usuglašavanje s Bosnom i Hercegovinom i njihovim dužnosnicima oko gabarita i položaja mosta”, rekao je Stier i dodao kako su ove izjave zapravo izjave bošnjačkih lidera i ne smijemo upasti u tu zamku i protumačiti je kao službeni stav BiH. “Da bi to postao službeni stav BiH – mora biti  donesen kao odluka institucija BiH u kojima, kao što znamo, sjede tri konstitutivna naroda, odnosno njihovi predstavnici”, napominje saborski zastupnik. 

“Hrvatska ima pravo graditi Pelješki most i povezati svoj teritorij i upravo je na tom tragu Europska komisija odobrila financiranje Pelješkog mosta i vjerujem kako će tako i biti”, rekao je Stier i dodao kako će ova faza usporavanja biti protumačena kao nešto što se tiče određenih bošnjačkih lidera koji pokazuju želju pozicionirati se, između ostalog, i zbog predizborne kampanje te nema sumnje da će se nastaviti projekt gradnje Pelješkog mosta. 

Bivši ministar vanjskih poslova osvrnuo se i na sulude političke poruke Bakira Izetbegovića iz Mostara, u kojima je optužio Hrvate za agresiju na BiH. “Moram podsjetiti kako je upravo bivši predsjednik SDA Sulejman Tihić jasno i glasno zahvalio Hrvatskoj za sve što je učinila za Bosnu i Hercegovinu. Između ostalog, on je sam bio izbjeglica koji je za vrijeme rata bio prihvaćen u Hrvatskoj”, rekao je Stier i dodao kako je pokušaja da se Hrvatsku prikaže kao agresora, nažalost, bilo i od strane hrvatskih političara i dužnosnika, što ne stoji. “Hrvatska je bila prva država koja je priznala samostalnu i neovisnu BiH, koja je zapravo najviše od svih učinila za opstanak Bosne i Hercegovine kao samostalne države”, napomenuo je za kraj Davor Ivo Stier za direktno.hr.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI