STIŽU KAZNE KAKVE HRVATSKA NE PAMTI! Svi ovo moraju pročitati

Ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova udružilo je snage sa stručnjacima s Fakulteta prometnih znanosti, a ono što su ove mudre glave kada je riječ o dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama smislile moglo bi izazvati negativne reakcije među vozačima. Naime, u srijedu je iz MUP-a potvrđeno da su izmjene spomenutog Zakona dovršene te se tako pooštravaju kazne za prometne prekršaje. Ono što u kontekstu ove priče valja znati jest odredba koja se odnosi na kazne za najopasnije prekršaje, a koje se pak povisuju.

Kako je rečeno iz Ministarstva cilj toga jest smanjenje broja smrtno stradalih u prometu, na što već dulje vrijeme pozornost skreću policijski stručnjaci za domenu prometa. Oni nerijetko aludiraju na to da je prebrza vožnja, nevezivanje vozača, ali i korištenje mobitela u vožnji najčešći uzrok teških prometnih nesreća. Čini se kako su apeli osoba s terena došli i do njihovih nadređenih pa tako iz MUP-a poručuju kako će novčane kazne znatno porasti kada je riječ o najtežim prometnim prekršajima. Drugim riječima, sankcije će se uskladiti s težinom nastalih posljedica u prometnim nesrećama.

Takva mjera ima za cilj povećanje svijesti svih sudionika u prometu o nužnosti poštivanja prometnih propisa i prihvaćanja pravilnog ponašanja u prometu radi smanjenja broja najtežih prekršaja koji izravno dovode u opasnost vozače i druge sudionike u prometu. Povećanje iznosa novčane kazne za najteže prekršaje je nužno jer se u praksi pokazalo da novčane kazne koje su propisane važećim Zakonom, ne ispunjavaju svoju svrhu, odnosno počinitelje prekršaja ne odvraćaju od ponavljanja činjenja prekršaja”, poručuju iz MUP-a. ujedno, jedna od opcija koja se spominje jest privremeno oduzimanje vozila, koje se odnosi isključivo na vozače recidiviste, mjera se predlaže za one koji su minimalno dva puta pravomoćno kažnjavani.

Ako ih policija ulovi u vožnji u suprotnom, zabranjenom smjeru, brzoj cesti ili cesti namijenjenoj za promet motornih vozila, ako prekorače dozvoljenu brzinu za više od 50 kilometara po satu, ako odbiju alkotest, testove na droge ili pak namjerno prođu kroz crveno bit će kažnjeni na ovaj način. Bez vozila bi privremeno ostati mogli i oni koje se ulovi s 1,5 g alkohola u krvi, ali i oni koji eventualno voze pod utjecajem droge. Ne piše se dobro niti onima koji voze prije polaganja vozačkog ispita, a sankcije će snositi i osobe kojima je radi ranijih prekršaja oduzeta vozačka dozvola. Nadalje, osobe nakon navršene 76-e godine obvezuju se na pregled liječnika. Vozački ispiti se snimaju, a moguće ih je provjeriti elektroničkim putem.

Uz poduzimanje maksimalne kazne na 20 tisuća kuna, rasle bi i ostale kazne. Primjera radi tisuću kuna porasla bi kazna za nevezivanje, ali i kazna na nepropisno povezanu i prevoženu djecu u autu. I telefoniranje u vožnji drakonski bi se kažnjavalo s 1500 kuna.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI