Stjepan Mesić dobio pojačanu policijsku zaštitu

Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon optužbi u vezi s haškom presudom šestorki, Mesić kaže da je time Vladimir Šeks odgovoran za ono što bi se njemu moglo dogoditi.

Nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, kako neslužbeno doznaje Al Jazeera, dobio je pojačanu policijsku zaštitu nakon što je optužen za veleizdaju te prozivki Vladimira Šeksa da je kriv za samoubojstvo Slobodana Praljka.

Zagrebački tjednik Nacional piše da je Šeks, predsjednik Savjetodavnog vijeća Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i neformalni savjetnik premijera Andreja Plenkovića, kao glavnog krivca za osuđujuću presudu šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine u Haagu optužio Mesića.

Šeks je tvrdio da je Mesić u brojnim istupima branio tezu haškog tužiteljstva da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko, sa šestoricom bivših dužnosnika samozvane Herceg-Bosne, provodili udruženi zločinački pothvat u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

Šeks smatra da se prvostupanjska haška presuda iz 2013. uvelike temeljila upravo na Mesićevim tvrdnjama. Mesića je i proglasio odgovornim za Praljkovo samoubojstvo, a u intervjuu Novom listu rekao je i da bi “DORH sada ipak trebao razmotriti Mesićevo lažno svjedočenje”.

 



“Vladimir Šeks bi morao biti svjestan činjenice da je, izričući ničim potkrijepljenu optužbu protiv mene, preuzeo izravnu, a ne posrednu odgovornost za sve što bi mi se moglo dogoditi. Naglašavam: izravnu odgovornost. A od njegovih optužbi nemam se potrebu braniti niti to želim i imam razloga”, rekao je Mesić u intervjuu za Nacional.

Na predstavljanju svoje knjige Državni udar Šeks je u Osijeku nedavno kazao da njegovo djelo predstavlja “i osudu svih onih koji su doprinijeli pribijanju Hrvatske na stup srama”.

“U prvom redu mislim na bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je jedan od najodgovornijih za donošenje ovakve presude, a na posredan način odgovoran je i za smrt generala Slobodana Praljka”, ustvrdio je Šeks.

Mesić odbacio navode

Mesić se oglasio dan nakon izricanja haške presude u predmetu “Prlić i ostali”, odbacivši sve prozivke pojedinih medija i političara koje su mu upućene i u kojima se navodi da je jedan od najodgovornijih za osuđujuće presude bivšim čelnicima samoproglašene Herceg-Bosne.

Mesića su zbog suradnje s Haškim sudom prozvali i desno orijentirane političke stranke, ali i članovi vladajućeg HDZ-a, pa i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ona nije konkretno spomenula njegovo ime, ali je rekla: “Treba biti oprezan u izjavama jer danas vidimo koliko su koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika.”

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI