Što će biti s TTIP-om?

Patrik Macek/PIXSELL

Mnoge su grupe u društvu, posebice u Europi, izrazile nezadovoljstvo sporazumom

Na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta održala se u utorak razmjena gledišta s Adamom Shubom, otpravnikom poslova Misije Sjedinjenih Američkih Država pri Europskoj uniji. Adam Shub potvrdio je američku predanost transatlantskim odnosima i izvijestio je zastupnike o ciljevima i prilikama s obje strana Atlantika nakon američkih izbora. Unatoč nesigurnosti zbog tranzicije prethodne administracije na novu, i činjenici da su još mnoga mjesta nepopunjena, Adam Shub je naglasio da Amerika i EU dijele zajedničke vrijednosti.

Zastupnici su ipak imali puno pitanja o Rusiji, trgovini, odnosima s Kinom.

Dubravka Šuica potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) upitala je Adama Shuba o trgovini: Ohrabruje vaše izlaganje u vezi sigurnosne politike, odnosa prema NATO-u, zajedničkih vrijednosti koje dijelimo, opredijeljenosti za transatlantsko partnerstvo, no ostaje dvojba oko trgovinskih sporazuma i nastavka pregovora, konkretno o TTIP-u gdje smo bili u visokoj fazi pregovora s bivšom administracijom. Možete li prokomentirati budućnost NAFTA-e, TTP-a te TTIP-a?

Adam Shub odgovorio je da nova američka administracija revidira TTIP ali da Capitol Hill i dalje podržava taj sporazum. Osvrnuo se i na kontekst u kojem je došlo do „zamrzavanja“ TTIP-a, objasnivši da je na kraju Obamine administracije i izbora u Americi i Europi došlo do promjene klime u pregovorima. Mnoge su grupe u društvu, posebice u Europi, izrazile nezadovoljstvo sporazumom. „Moramo biti optimistični. Revidiramo TTIP“, zaključio je.

U vezi s Rusijom, Adam Shub rekao je da je njezina politika i dalje kritični problem. Rusija ne prestaje s agresivnim ponašanjem, što između ostaloga ima i ekonomske posljedice na istoku Europe. Nema naznaka da će se to ponašanje promijeniti; vodi se informacijski rat. Sankcije prema Rusiji imaju podršku Demokrata i Republikanaca na Capitolu.



Što se pak tiče Turske, Amerika je smatra važnim saveznikom i cijeni napore koje Turska ulaže za vrijeme migracijske krize. No, Adam Shub izrazio je i zabrinutost zbog ugrožavanja slobode građana i medija, napomenuvši da Amerika održava stalne privatne i poslovne pregovore s Turskom. U vezi s Kinom, naglasio je da EU i Amerika dijele stajalište, no da je Amerika oprezna kad su u pitanju kineske investicije, i pozicioniranje Kine u Južnom kineskom moru, kao i njezin odnos s Filipinima i Vijetnamom. Rekao je da će Amerika inzistirati na tome da Kina ima korektan odnos unutar Svjetske trgovinske organizacije, ali da postoji mnogo prostora za veću suradnju.

Adam Shub osvrnuo se na rat u Siriji i njegovu već sedmu godinu trajanja i napomenuo da Amerika podržava pregovore ka miru.Zaključio je da je američki Kongres vrlo bitan čimbenik u donošenju odluka u vanjskoj politici te da igra ključnu ulogu u definiranju trgovine, ali i da je ključan za zaštitu izvoznika, potrošača, ulagača. Citiravši Churchilla, rekao je da moramo biti optimistični.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI