Što nam se prešućuje? Pozadina ‘afere Vrdoljak’ i detalji koje morate znati

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Tko je u pravu, a tko u krivu pitanja su na koja javnost mora znati odgovor

Čovjek s mu*ima, tako je sebe široj javnosti predstavljao aktualni šef HNS-a Ivan Vrdoljak, kada je kretao u političke vode s osječke pozornice. Godine su učinile svoje pa je Vrdoljak, pokazao neopisivu spretnost, kada je u pitanju snalaženje za vlastitu i nadasve debelu političku kožu. Od ministra gospodarstva u Vladi premijera Zorana Milanovića proklamirao se u jednoga od najbližih suradnika HDZ-ova predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. No, čini se da je Vrdoljakovoj snalažljivosti, zahvaljujući kojoj je izmakao brojnim aferama koje su mu puhale za vratom odzvonilo.

Soli na rep’ stavio mu je Hrvoje Perharić. Hrvatski član Uprave Nuklearne elektrane Krško koji je protiv njega podigao prijavu zbog navodnih prijetnji ne samo Perhariću, već i članovima njegove obitelji. Premda Vrdoljak ističe kako nikome nije prijetio te da se radi o lažnom iskazu i da se on borio za zaštitu hrvatskih interesa, jer slovenska strana u krškom angažira 61,54 posto slovenskih izvođača, dok za njih radi svega 23,5 posto hrvatskih kompanija.

Peharić pak, ako je vjerovati navodima iz optužnice, ne dijeli njegovo mišljenje ni po kojem parametru.

Smatram da je prijetnja ozbiljna i iz toga jer je upućena meni kao članu Uprave NEK-a. Inkriminiranog dana, 15. studenoga 2015. godine, sjećam se da je bila nedjelja oko 20.20 sati, kada sam s mobilnog telefona VIP operatera primio poziv na koji se nisam odmah javio te sam pet minuta poslije uzvratio poziv sa slovenskog broja. S druge strane javio mi se muškarac kojeg sam odmah prepoznao. Bio je to Vrdoljak, koji je odmah prijetećim tonom rekao da moram dati ostavku na mjesto člana Uprave NEK-a”, ispričao je Perharić tužiteljstvu dodajući da mu je Vrdoljak rekao da na posao ne dolazi, i da će ne podnese li ostavku protiv njega pokrenuti postupak u Ministarstvu unutarnjih poslova, ili u USKOK-u.

Vrdoljak mu je navodno prijetio da će narediti ispis njegovih telefonskih poziva, te će narediti pregled njegove imovine a dotičnom je govorio i o zabrani ulaska u Sloveniju. ”U istom nizu prijetnji rekao je da će zagorčati život meni, mojoj djeci i mojoj obitelji. I taj me dio prijetnje osobito pogodio”, rekao je Perharić koji je ubrzo potom i podnio prijavu. Vrdoljak krivnju odbacuje, ali za razliku od Perharićeve jedne svjedokinje koja je ispitana, troje sudionika razgovora koje je predložio bivši ministar prema njegovim riječima nisu ispitani. A radi se pak o splitskom HNS_ovcu Klementu Bašiću, savjetniku u kabinetu Damiru Hajaru te ministrovom tadašnjem vozaču Josipu Zadri.



Istovremeno, treba napomenuti kako je Perharićeva prijateljica, pravnica Branka bila s njime u trenutku razgovora kojega je čula preko zvučnika na mobilnom telefonu, te je potvrdila njegove tvrdnje. Vrdoljak je pak na nedavnoj konferenciji za medije konstatirao da je u Perharićevom mandatu Hrvatska ostala bez više od dvije milijarde kuna, jer NEK nije angažirao hrvatske kompanije. Istodobno, na Vrdoljakove tvrdnje očitovali su se i iz Krčkog iz kojeg su poručili da je kaznena prijava podnesena temeljem istinitog iskaza Hrvoja Perharića.

Podsjećaju, kako je Vrdoljak sam kao ministar zaključio da provođenje Međunarodnog ugovora protječe odgovorno i uspješno, dodajući da uprava NEK-a dosljedno poštuje odredbe Međudržavnog ugovora koji govore o sudjelovanju institucija iz obje države za potrebe redovitog rada elektrane, kao i u izvanrednim situacijama. Očito je da je riječ o priči iza koje su se spleli viši interesi, ali je isto tako očito i to da je došao pravi trenutak da javnost sazna istinu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI