Stotine ljudi s HRT-a žele otići uz ‘poticajnu otpremninu’

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Mogućnost prijave za odlazak uz otpremninu nemaju oni koji imaju manje od 12 mjeseci do navršenih 65 godina života

Što se događa na HRT-u i kakva tamo vlada atmosfera, može se iščitati i iz informacije koja je ovih dana procurila s Prisavlja.

Ona kaže da je vodstvo HRT-a krajem prošle godine svojim zaposlenicima uputilo poziv i ponudu da se prijave ako uz stimulativnu otpremninu žele otići s HRT-a te da se, prema onome što se može čuti na prisavskim hodnicima, na taj poziv odazvalo oko pet stotina zaposlenika svih generacija i svih profila zanimanja (urednika, novinara, ton-majstora, snimatelja…)

“Temeljem vašeg upita o poticajnim otpremninama obavještavamo vas da je Hrvatska radiotelevizija kao poslodavac pozvala sve zainteresirane radnike da se do 31. prosinca 2017. informiraju o mogućnosti odlaska s Hrvatske radiotelevizije uz otpremninu. Postupak se u cijelosti odvija u skladu s parametrima utvrđenim odlukom glavnog ravnatelja HRT-a od 27. prosinca iste godine te u skladu sa Zakonom o radu. A do 31. prosinca 2017. interes je iskazalo približno dvije stotine radnika. U usporedbi s iskazanim interesom te ostvarenim odlascima radnika temeljem odluka iz prethodnih razdoblja, odnosno 2014. i 2015. godine, spomenuto svjedoči o manjoj zainteresiranosti i manjem broju ostvarenih odlazaka jer je s danom 31. prosinca 2017. za 23 radnika prestao radni odnos uz otpremninu”, stoji u odgovoru HRT-a za Večernji list.

Dodali su da je odluka o uvjetima i visini otpremnine u primjeni do posljednjeg dana ovog mjeseca. U toj pak odluci glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića stoji da pravo na otpremninu od 100 tisuća kuna do najviše 160 tisuća kuna (ovisno o godinama staža kod poslodavca) ostvaruju zaposlenici HRT-a čiji minimalni staž kod poslodavca mora biti najmanje pet godina, dok mogućnost prijave za odlazak uz otpremninu nemaju oni koji imaju manje od 12 mjeseci do navršenih 65 godina života. Sve se ovo čini, stoji u obrazloženju ove ravnateljeve odluke, u svrhu racionalizacije troškova poslovanja HRT-a. Kako je pak navedeno da se ravnateljeva odluka primjenjuje do kraja siječnja, to znači da se može očekivati da će broj od 23 zaposlenika kojima je radni odnos već prestao do kraja ovog mjeseca biti i veći.

No, kada su kolege s HRT-a doznali da im vodstvo kuće tvrdi kako je za odlazak uz otpremninu interes pokazalo dvije stotine zaposlenika, to im se činilo čudno.



“Zanimljivo, hodnici bruje o tome da se prijavilo 500-600 ljudi, a oni sad kažu da se radi o njih 200. Čudno. Uglavnom, mnogi bi htjeli otići”, kazao je jedan od kolega s kojim se slaže i nekoliko drugih, piše Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI