Sud BiH oslobodio bivšeg zapovjednika HVO-a optužbe za ratne zločine u Mostaru

wikimedia

Puljić je oslobođen optužbe da je dopustio podređenima da bošnjačke zatvorenike odvedu na prinudne radove na prvoj crti bojnišnice te u živi štit

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je u srijedu optužbe nekadašnjeg zapovjednika II. bojne Hrvatskog vijeća obrane u Mostaru Milu Puljića da je počinio zločin protiv čovječnosti za vrijeme hrvatsko-bošnjačkog rata, što uključuje i postojanje udruženog zločinačkog pothvata.

Predsjedavajući sudskog vijeća Suda BiH Darko Samardžić rekao je kako Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nije uspjelo dokazati da je Puljić, kao zapovjednik II. bojne HVO-a, sudjelovao u širokom i sustavnom napadu u okviru udruženog zločinačkog pothvata s ciljem proširenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Tužiteljstvo je bilo dužno da za svaku tvrdnju ponudi neosporne i nedvojbene dokaze. Po ocjeni vijeća, udruženi zločinački pothvat i suizvršiteljstvo po kaznenom zakonu BiH se međusobno isključuju i njihova koegzistencija nije moguća”, rekao je Samardžić, a prenio BIRN, portal koji prati procesuiranje ratnih zločina.

Puljić je oslobođen optužbe da je dopustio podređenima da bošnjačke zatvorenike odvedu na prinudne radove na prvoj crti bojnišnice te u živi štit, kao i da sudjeluju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima zatočenih osoba.

Nakon nepravomoćne presude, Puljiću su ukinute mjere zabrane putovanje, a na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI