Susret Trumpa i Therese May: Na dnevnom redu Sirija, terorizam i Rusija

Therese May

Nedavno je izjavila kako želi da pregovori o budućem trgovinskom sporazumu između Londona i Washingtona što prije započnu

Theresa May u petak će postati prva strana čelnica koju će primiti američki predsjednik Donald Trump a britanska premijerka nada se na tom susretu biti govora o budućim  trgovinskim odnosima između dvije zemlje.

POsjet je veliki diplomatski događaj jer  je Donald Trump bio jedan od rijetkih zapadnih čelnika koji je podržao Brexit. Američki je predsjednik rekao kako želi “brzo” zaključiti trgovinski sporazum s Londonom, u trenutku kad Theresa May želi izvući zemlju iz jedinstvenog europskog tržišta i postati predvodnica slobodne razmjene.

Pitanje je hoće li Trumpova obećanja o protekcionizmu – “Amerika na prvom mjestu”, biti kompatibilna s vizijom Therese May koja od Velike Britanije nakon Brexita želi napraviti “veliku trgovinsku naciju na svjetskoj razini”?

Theresa May u četvrtak odlazi u SAD, a u petak će se susresti s republikanskim dužnosnicima u Philadelphiji prije razgovora s Donaldom Trumpom u Bijeloj kući, u Washingtonu.

Nedavno je izjavila  kako želi da pregovori o budućem trgovinskom sporazumu između Londona i Washingtona što prije započnu, Theresa May obećala je i glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu da će u razgovorima s Trumpom naglasiti važnost Sjevernoatlantskog saveza.



Na dnevnom redu bit će i Sirija, terorizam i Rusija, kao i nuklearni sporazum s Iranom zaključen 2015. koji London podupire, a Trump ga žestoko kritizira.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI