TELEVIZIJA U SRBIJI DOBILA PRIJETNJE SMRĆU: ‘ Vaša zgrada će otići u zrak, a može se dogoditi da ostanete bez svojih najmilijih’

google maps

Zaposleni na TV N1 dobili su pismo prijetnje smrću i to zbog izvještavanja o prosvjedima.

“Imate li obitelji, ubijate našu djecu i unuke, a niste svjesni ako dođe do rušenja, vaša zgrada će među prvima otići u zrak, a može se dogoditi da ostanete bez svojih najmilijih. I zato vas mi veterani upozoravamo da se ne igrate s ničijom sudbinom jer je vaša sudbina u našim rukama”, navodi se u pismu.

Pošiljatelj se potpisao kao Beogradski veterani ratova 1999. U pismu je, pored prijetnji, završila i članska knjižica Saveza ratnih veterana Srbije.

Međutim, predsjednik tog udruženja Željko Vukelić kaže da oni ne stoje iza poslanih poruka i da žele da policija ispita cijeli slučaj.

“Ja nemam blage veze o bilo čemu, a vi ako imate to proslijedite nekome tko može pogledati, da nije netko podmetnuo, ja mogu samo reći da najviše gledam N1, jer je najobjektivnija u sred ovog svega neobjektivnog na medijskom prostoru”, kazao je Vukelić.



Da N1 nije objektivna, pa da još i priznaje Kosovo, na Twitteru otvoreno aludira potpredsjednik SNS-a Milenko Jovanov, iako TV N1 u kartama vremenske prognoze, kao i drugim grafičkim ilustracijama Kosovo tretira kao i Ujedinjeni narodi.

Na kartama je teritorij Kosova označena istom bojom kao i Srbija ali je teritorij označena isprekidanom linijom, iz čega se nikako ne može zaključiti da je u pitanju međunarodno priznata država.

Jovanov je, međutim, prikazao satelitski snimak pod oblacima aludirajući da N1 Kosovo tretira kao državu. Na tu njegovu objavu uslijedile su salve komentara u kojima se N1, između ostalog, naziva CIA televizijom, izdajničkom, predstavlja se kako puca u istinu, navodi se da je reč o novinarima plaćenicima, koji šire propagandu protiv Srbije.

Predsjednik Komisije za istraživanje ubojstava novinara i član Stalne radne grupe za sigurnost novinara Veran Matić kaže da targatiranje, najčešće vodi ka otvorenim prijetnjama, a onda je samo pitanje kada će se one i ostvariti, piše N1. “Ovdje postoji veoma ozbiljna odgovornost političara koji sudjeluju u javnom životu, oni se moraju suzdržati kad upotrjebljavaju teške riječi, koje po pravilu otvaraju val upotrebe društvenih mreža koji je prijeteći i predstavlja ugrožavanje sigurnosti”, upozorava.

Etikete izdajnici, strani plaćenici i slično bile su i devedesetih, rezervirane za medije koji nisu pod kontrolom režima, podsjeća Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija.

“To je još jedan slučaj gdje se ljudima koji ne misle isto kao vladajući režim, ne samo medijima, već i civilnim društvima, crtaju mete na čelu, najprije poluinformacijama, izmišljenim, kvazičinjenicama, onda nastanu prijetnje, a ponekad, nažalost vidimo da, prijeđu i u djela”, kaže Stevanović.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI