Temperature u Portugalu do 45°C u hladu

0
235

Europa je pod udarom toplinskog vala koji je prvo grijao Skandinaviju. U pojedinim zemljama temperature dan za danom prelaze 30 stupnjeva. Zadnjih dana najavljuju se temperature od 50 stupnjeva u Portugalu!

Severe Weather Europe donosi koje su temperature jučer izmjerene u Portugalu – najviša je bila 45,7 stupnjeva Celzijevih u Mori u središnjem dijelu zemlje.

Loading...

Španjolska je također pod udarom toplinskog vala. Tamo su jučer temperature također bile iznad 40 stupnjeva, do 43, a za danas je najavljeno i 45 stupnjeva na području najzapadnijih dijelova ozemlje.

Očekuje se da će tijekom vikenda u Portugalu biti oboren rekord najviše temperature izmjerene u Europi koji datira iz 1977. godine, kada su u Ateni izmjerena čak 47,3 Celzijeva stupnja.

U Portugalu je već oglašena uzbuna. Sve službe su u stanju pripravnosti, a stanovnicima se savjetuje da ne izlaze iz svojih domova u vrijeme najvećih vrućina.

Na Pirenejskom poluotoku očekuju se danas najviše dnevne temperature između 44 i 46 Celzijevih stupnjeva. Najtoplije će biti u Andaluziji.

Vatrogasne postrojbe šmrkom su pomagale biciklistima koji su vozili svoju rutu na čak 43-45 stupnjeva, u hladu!

 

Velike vrućine od Portugala do Finske

Velike vrućine u Europi pogodile su u petak najviše Španjolsku i Portugal gdje su vlasti na povećanom oprezu zbog opasnosti od izbijanja šumskih požara, Švicarska je zbog vrućina dopustila vojnicima da nose kratke hlače, a finski supermarket pozvao je kupce da prespavaju kod njih kako bi se rashladili.

Ovogodišnje ljeto već je donijelo sušu i šumske požare u Velikoj Britaniji i Grčkoj, gdje su poginuli deseci ljudi, a Švedska je u petak upozorila na opasnost od izbijanja šumskih požara.

Vrući zrak iz Sjeverne Afrike uzrokovao je na Iberskom poluotoku najveći toplinski udar od 2003., jedne od najgorih godina po šumskim požarima.

Portugalska civilna zaštita objavila je da se 426 vatrogasaca bori s požarima ili provjerava teren na sjeveru i u središtu zemlje. Najgori požari obično se razbuktaju kasnije tijekom dana kada je najviše vruće.

Lisabon će ovaj vikend biti jedan od najtoplijih gradova na svijetu. Nekoliko mjesta u jugozapadnoj regiji Alentejo očekuju temperaturu od 47 stupnjeva Celzijevih.

Prošlogodišnji šumski požari u Portugalu odnijeli su 114 ljudskih života.