TERŠELIČ ZBOG PRALJKA OSUDILA PREDSJEDNICU: ‘Zna li ona tko je srušio Stari most u Mostaru?’

2
2434
Snimka zaslona

Documenta protiv Predsjednice RH.

U povodu promocije knjige „General Praljak“, održane u Zagrebu 21. studenoga 2017., Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uputila je organizatorima poruku u kojoj se kaže:

„Doprinos generala Slobodana Praljka obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije te obrani opstojnosti hrvatskog naroda na njegovim povijesnim prostorima tijekom Domovinskoga rata od velike je važnosti.

Loading...

Ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju. Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod.“

Upravo na ove riječi oglasila se Documenta (Centar za suočavanje s prošlošću)koja ovakav predsjedničin stav smatra – nedopustivim:

„Ovom porukom Predsjednica Republike demonstrira nedopustiv pritisak na djelovanje suda tjedan dana prije objavljivanja pravomoćne presude u postupku u kojemu se sudi i Slobodanu Praljku (jer je svaka presuda osim oslobađajuće unaprijed proglašena nepravednom). Osim toga, ovo je prijezir spram prvostupanjske presude haškog sudišta (koje je i hrvatsko sudbeno tijelo) kojom je Slobodana Praljak osuđen na dvadeset godina zatvora „za zločine počinjene nad Bošnjacima i drugim nehrvatima od 1991. do 1994. godine“ temeljem udruženog zločinačkog pothvata koji je doveo do „sustavnog protjerivanja Bošnjaka putem ubojstava, iseljavanja, uništavanja imovine, zlostavljanja, zatočenja civila u zatvorima i logorima u Ljubuškom, Dretelju, Gabeli, Helidromu…“, prigovor je Documente koja smatra da bi trebalo ispitati cjelokupno djelovanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović:

„Predsjednica pokazuje „zahvalnost“ Slobodanu Praljku za „obranu Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije“, ne spominjući uopće treću, bošnjačku, stranu u sukobu – a baš zbog žrtava na bošnjačkoj strani Praljak i ostali bili su osuđeni na teške zatvorske kazne.

Ovakav – u najmanju ruku neodgovoran – postupak najviše hrvatske državne dužnosnice zaslužuje ne samo najoštriju osudu (koja je do sada u javnosti izostala), nego i ozbiljno propitivanje njezinog cjelokupnog djelovanja.

U obranu Predsjednice stala je Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara:

“Uz svu malicioznost koju su javno izražavali, osobito na obljetnice veličanstvene VRO Oluja u kojoj su postrojbe HV i redarstvenih snaga vratile pod nadzor okupirani teritorij s kojeg su JNA i četničke postrojbe protjerale 1991. godine preko 100 tisuća Hrvata, sada smo izloženi objedama osoba koje nemaju elementarne pristojnosti, a niti znanja. Nacionalni hrvatski sudovi ravnaju se prema načelu presumpcije nevinosti što znači kako se Dokumentine „perjanice“ očito pačaju u stvari koje ne poznaju, a spremni su komentirati pa i kada na taj način obmanjuju javnost i plasiraju neistine. Neznanje, glupost, malicioznost ili planirani napadi kako bi otvorili prostor za daljnje prakticiranje linča pokazat će budućnost no samo ako im to dozvolimo. Hrvatska je unatoč i usprkos svoj korupciji antihrvatskih elemenata ipak država prava. Iako ponekad izgleda kao država apsurda, ipak hrvatska je, naša je, izborili smo se za nju mi hrvatski branitelji zajedno s hrvatskim narodom i suočiti ćemo Documentu s ovim sramnim istupom i napadom na Predsjednicu.

Ta tko ili što je to Documenta koja se usuđuje osporiti hrvatskom generalu doprinos u obrani Domovine?

Tko je ta Documenta koja se usuđuje intervenirati u zahvalu Predsjednice Republike Hrvatske hrvatskim braniteljima i ratnicima koji su obranili i oslobodili hrvatsku državu od srpsko-crnogorske agresije i okupacije? Suočite se gospodo sa svojim neznanjem, nekulturom i obmana javnosti, to je jedino s čim se vi morate suočavati. Istupajte temeljem činjenica, a ne naputaka iz Srbije!

Javno djelovanje Documente i njenih „perjanica“ doista zahtijeva ozbiljno, stručno i institucionalno propitivanje cjelokupnog djelovanja, osobito s naglaskom na usklađenost i postupanje temeljem hrvatskih zakona te je li se i koliko djelovanjem Dokumente i pojedinaca ugrožavaju hrvatski nacionalni interesi”, zaključuje predsjednica ove braniteljske udruge.

  • Krešimir Cvitković

    Javno molim Predsjednicu Republike da Teršeličku skine sa proračuna RH zapravo sa mog minimalca. Šalji dalje!

  • Ivan Durman

    Tko je ova spodoba ,i tko se toliko boji staki joj put ..i haški sud je rekao da je most bio legitiman vojni cilj..i ona nešto nekom prića ..imali ova države službe koje upravo ovakove rješavaju ili možda nismo dobili mig pa čekamo..