Tito je na samrti od biskupa tražio posljednju pomast? Razlog će vas ŠOKIRATI!

wikimedia

Biskupe Šustar, dođite hitno! Tito ne bi smio umrijeti bez posljednjeg pomazanja”, navodno je pisalo u telegramu koji je poslan ljubljanskom nadbiskupu Alojzu Šustaru u proljeće 1980. kada se predsjedniku Jugoslavije stanje pogoršalo pa je svima postalo jasno da neće još dugo.

Priča o telegramu i Titovom navodnom preobraćenju,  bit će prikazana u jednom od nastavaka novog HRT-ovog serijala ‘Rat prije rata’ kojeg potpisuje Miljenko Manjkas. U deset epizoda koje traju 50 minuta autor obrađuje obavještajni rat koji je započeo desetak godina prije Domovinskog rata. Prva se epizoda stoga bavi Titovom smrću kojom je započeo polagan i bolan raspad Jugoslavije.

Poštovani g. biskupe, idite odmah do Tita, odmah sada, on vas traži, on ne može i ne smije prije umrijeti, dajte mu sveti sakrament bolesničkog pomazanja . On ima udarac na glavi koji mu je kao minstrantu dao nepravedno njegov nerazumni, možda čak lagano pijani seoski svećenik, a on je vratio udarac. Ja vas preklinjem, to mora biti, liječnici vas ne smiju zadržati, jadne duše su mi dale ovaj nalog kao vrlo bitan, budite pozdravljeni u Kristu i Mariji, vaš odani Friz Rütsche “, piše u ovom intrigantnom telegramu čiju će tajnu otrkiti HRT-ov serijal koji s emitiranjem kreće krajem mjeseca.

Kako bismo saznali zašto je telegram na njemačkom, tko je Friz i je li sve ostalo na telegramu ili je Tito uistinu dobio bolesničko pomazanje, kontaktirali smo Miljenka Manjaksa, međutim, do zaključenja ovog teksta s njim nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI