Tko će zaustaviti sramotu da dijabetičari plaćaju da bi živjeli?

Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirovljenika piše za portal Totalinfo.hr.

“U eri informatizacije, elektronike, telekomunikacija ili kako voli kazati pouzdana članica Titanic vlade iz HNS-a sistem tehnologija sve više zanemarujemo čitanje knjiga, povijesnih zapisa ili filozofskih djela.

Tako smo izgleda već zaboravili koja je uloga države i zašto se narodi okupljaju u ovakvu jednu zajednicu.

Ako još uvijek znamo osnovnu definiciju i cilj države nije nam jasno kako se mogu i nadalje događati stvari koje ne zaslužuju ako ne otpor kao u Francuskoj onda barem kritičko promišljanje.

Gdje su znanstvenici, akademici i nekada avangardni predstavnici poput studenata jer ipak se nadamo kako ih se još jedan dio nije iselio iz svoje domovine.



Nakon ovog uvoda potrebno je konkretizirati jednu najnoviju odluku vlade, tj. njezinog zavoda za javno zdravstvo kako bi pojasnili o čemu je riječ.

Naime potpuno u tišini ili kako to rade sudovi kada na oglasnim pločama objave presude donijeta je odluka o uvođenju doplate na gotovo sve inzuline za dijabetičare.

Nakon udara na mirovine, plaće, povećanje cijena goriva i sličnih financijskih nameta trend nastavljaju i bezosjećajni članovi povjerenstva za lijekove.

Nažalost time nisu udarili samo na financije već na živote 300.000 dijabetičara, svojih sugrađana umjesto da se o njima brinu i pruže im kakvu takvu zdravstvenu sigurnost.

Je li pri tome  riječ o kompenzaciji koju su morali odraditi jer je drugom vladinom odlukom približno tolikom broju zaposlenika povećana minimalna plaća ne usudimo se niti pomisliti.

U svakom slučaju ne postoji farmaceutska zamjena za ovaj tip dijabetesa i pitamo se koliko bolesnika s dijagnozom Dijabetes melitus (tip 1) ovisnih o inzulinu neće više biti u stanju kupiti si ovaj za njih po život važan lijek.

U ime svih njih i ostalih dijabetičara tipa 2 podižemo glas i prozivamo osobito liječnike koji su položili hipokratovu zakletvu da nešto poduzmu.

Među njima je i prof. dr. sc. Drago Prgomet predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a poznat po osnivanju udruge za dijalog, pa se nadamo kako će kroz razgovor s predlagačima ovakvih po život štetnih odluka uspjeti povratiti povjerenje u struku i svoje političko djelovanje.

U suprotnom dijabetičari će silom prilika morati kupovati lijek koji im život znači i time samo financirati ovu uhljebničku vladu.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI