Tko ostane bez nekretnine država će mu osigurati smještaj na 18 mjeseci

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Neće se moći provoditi ovrha na jedinoj nekretnini, niti kad je vrijednost glavnice manja od 20.000 kuna

Vlada je prihvatila izmjene Ovršnog zakona koje je kroz 13 amandmana predložio Klub zastupnika Mosta i svoje mišljenje o tome uputila u Hrvatski sabor.
Sljedeći se tjedan očekuje saborska rasprava i izglasavanje zakonskih izmjena koje uključuju podizanje zaštićenog dijela plaće s dvije trećine na tri četvrtine iznosa prosječne neto plaće u Hrvatskoj te zaštitu jedine nekretnine kao predmeta ovrhe.

“Neće se moći provoditi ovrha na jedinoj nekretnini, niti kad je vrijednost glavnice manja od 20.000 kuna. Vrlo precizno dajemo alat sudovima ako je glavnica i veća, ali je narušena ravnopravnost ovrhovoditelja i ovršenika, sud će moći donijeti odluku da se takva ovrha na nekretnini brani. Za one koji ipak ostanu bez nekretnine propisujemo vrlo jasno kako će postupati centri za socijalnu skrb te im je zajamčen smještaj 18 mjeseci”, precizirao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te dodao da u zakon implementiraju i direktivu o europskom nalogu.

No, puno je više problema koje izmjene zakona ne rješavaju, nego onih koje rješavaju, uključujući goleme troškove ovršnog postupka i nemogućnost zaštite najnižih primanja od ovrhe. Vlada je zbog toga izložena kritikama javnosti i stručnjaka te je premijer Andrej Plenković u obraćanju povodom zakonskih izmjena dao nadu da bi se u drugoj fazi mogao donijeti potpuno novi ovršni zakon.

“S obzirom na to da je taj zakon doživio već dosta izmjena, možda bi bilo korisno razmisliti od jeseni da se razmotri jedna radna skupina koja bi izradila novi, kvalitetan, moderan zakon koji bi možda cjelovitije riješio sva pitanja”, izjavio je premijer.

Na raspravi o izmjenama zakona slijedi izjašnjavanje i o amandmanima drugih zastupnika, a ne samo predlagatelja, među kojima su i oni zastupnika Snage Gorana Aleksića koji uključuju moratorij na ovrhu dok je u tijeku spor s ovršiteljem zbog nezakonitih kamata.



“Postoje šanse da se neki od mojih amandmana prihvate, ali to nećemo znati prije glasanja u Saboru. Vlada te amandmane nije razmatrala pa će Most odlučiti hoće li ih prihvatiti ili dati na glasanje. Pritom valja imati na umu da se o tome mora dogovoriti s HDZ-om jer inače postaje upitan cijeli zakon, takva su politička pravila”, pojasnio je Aleksić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI