Tko su i koliko zapravo vrijede ljudi koji imaju najveći utjecaj na premijera Plenkovića

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Najuži krug oko premijera Plenkovića čini 36.915 preferencijskih glasova

Koje su to osobe od najvećeg povjerenja i utjecaja na premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Tko su osobe kojima vjeruje i ministri koje je odabrao? No tko su i ministri popularni u javnosti, jaki u stranci, posebno na terenu, oni koje je premijer naslijedio i ne može ih ignorirati?

Andrej Plenković okružio se suradnicima koji nisu možda donijeli najviše glasova HDZ-u, koji nisu utjecajni u HDZ-ovim organizacijama, ali on im bezrezervno vjeruje. U svim kriznim situacijama upravo se s njima savjetuje ili ih okuplja u Banskim dvorima i u HDZ-u, analizira Nova TV.

Tu je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora i glavni tajnik. Martina Dalić, potpredsjednica Vlade, ali i čini se drugi čovjek Banskih dvora.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, a bio je prije i predstavnik ureda premijera Plenkovića, zatim šef HDZ-ovog klupa zastupnika Branko Bačić. Tu je zamjenica predstojnika ureda premijera Plenkovića Tena Mišetić i ključna osoba za izradu novog HDZ-ovog statuta Karlo Resler koji je bio suradnik Plenkoviću dok je bio u Europskom parlamentu, inače posinak Vladimira Šeksa.

Najuži krug oko premijera Plenkovića čini 36.915 preferencijskih glasova.



Tu su i oni ministri za kojem možemo reći da su premijerov osobni izbor. Možda nemaju veze sa strankom ili nemaju gotovo nikakav utjecaj unutar HDZ-a.

Tu je šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić. Ministar Tomislav Ćorić ima HDZ-ovu iskaznicu, ali čini se da nije toliko utjecajan u HDZ-u. Ministar Marko Pavić je bio asistent Andreju Plenkoviću dok je bio u Europskom parlamentu. Jedino je ministar Ćorić bio na zadnjim parlamentarnim izborima i osvojio je 2597 preferencijskih glasova.

Tko nije prvi Plenkovićev izbor?

12 ministara u Vladi HDZ-a koji su ili bili jaki na zadnjim parlamentarnim izborima i osvojili najviše glasova ili su jaki i utjecajni u županijskim organizacijama i zasigurno nisu prvi izbori Andreja Plenkovića, ali ih nije mogao izbjeći.

To su ministar i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, ministar Tomislav Tolušić koji ima praktički utvrdu u virovitičkoj županiji, ministar Kujundžić koji je dobio respektabilan broj preferencijskih glasova, baš kao i Tomo Medved koji ima utjecaj na braniteljsku populaciju. Oleg Butković i ministar Capelli imaju utjecaj u primorsko-goranskoj županiji i bili su suprotna struja Tomislava Karamarka u onim prevratima.

Zdravko Marić naslijeđen je iz prethodne Vlade, a i jedan je od uspješnijih ministara financija. Teško ga je bilo zaobići. Goran Marić donio je dobar broj preferencijskih glasova. Nada Murganić trenutno vodi zajednicu Katarina Zrinski u HDZ-u. Ministri Kuščević i ministar Bošnjaković zasigurno nisu nikakva opasnost premijeru Plenkoviću.

Najveći dio ovih ministara bio je na parlamentarnim izborima i donio je 116.549 preferencijskih glasova ili svaki sedmi glas, a zasigurno nisu prvi krug u načinu odlučivanja Andreja Plenkovića.

Kada ste predsjednik HDZ-a, morate imati povjerenja u najbliže suradnike unutar stranke. To su zamjenik predsjednika, glavni tajnik, politički tajnik ili međunarodni tajnik.

Kakvi su tu odnosi snaga?

Zamjenik predsjednika Milijan Brkić, politički tajnik Davor Ivo Stier, međunarodni tajnik Miro Kovač.

Teško možemo reći da je Brkić prvi izbor Andreja Plenkovića, naslijedio ga je, a Brkić je dobio 9637 preferencijskih glasova. Davor Ivo Stier bio je Plenkovićev kolega u Europskom parlamentu, njegov šef stožera. Ali se razišao s Plenkovićem u želji da preformira HDZ. Kovač, bivši šef diplomacije surađivao je s Plenkovićem, no čini se da je tu miroljubiva koegzistencija između njega i Plenkovića. Njih su trojica zajedno osvojili 35.233 preferencijskih glasova.

Oni zasigurno neće prvi krenuti protiv Andreja Plenkovića, no oni su ključni u HDZ-u. Njih se uvažava, nešto znači njihova riječ. Kada budu veće krize za Plenkovića, mora računati da će u njima teško naći saveznike, analizira Mislav Bago na Novoj TV.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI