TKO SU MISTERIOZNI ČLANOVI ‘PINK PANTHERA’? Kriminalno ‘bratstvo i jedinstvo’ s Hrvatima u glavnim ulogama

wikipedia

Pad deset osoba u jugoistočnoj Španjolskoj (Torrevieja i Malaga) pod optužbom za pljačke ne bi bilo iznenađujuće da u pitanju nisu hrvatski državljani.

Obijanje brava i krađa luksuznog nakita u unaprijed snimljenim objektima podsjeća na zgode i nezgode ‘Pink Panthers’ pljačkaške grupacije koja ordinira po Francuskoj, Emiratima i brojnim drugim zemljama.

Pljačkaši pod ‘uzicom’ Luke Bojovića i Filipa Koraća

S obzirom na to kakav je ustroj ekipe, ne čudi što je brojni strani mediji zovu ‘jugoslavenskom’ – članovi su pretežno Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bošnjaci. Naziv su im dodjelili istražni organi – Britanci i Interpol povezali su ih s Peterom Sellersom zbog skrivanja dijamanta u posudi za kremu. Javnost je podijeljena oko same ideje – jednima predstavljaju legende i umjetnike dok drugima nisu ništa drugo nego okorjeli kriminalci. Do danas je uhićeno oko 25 izravnih pripadnika organizacije, te oko 400 potplaćenih ili sporednih sudionika. A saga je počela davne 2003. godine kada je stanoviti Dragan Mikić po prvi puta imenom i prezimenom ‘procurio’ u medije. Vođa bande Ivan Adrovac u posljednje vrijeme u fokusu je srpskog pravosuđa – što zbog optužbi za suradnju sa ‘Zemuncem’ Lukom Bojovićem, što zbog pokušaja ubojstva u kojem je navodno sudjelovao zbog dugovanja prema ‘de facto’ lideru srpskog podzemlja Filipu Koraću.

Članovi ‘Pink Panthera’ su ili vani u odsluženju kazni ili u stožeru na beogradskoj Karaburmi, upravo iz razloga izbjegavanja robije. Zato su u vrijeme Adrovčevog odsustva grupaciju preuzeli spomenuti Mikić i Boban ‘Žuća’ Stojković. Njih dvojica su ionako bili terenski izvršni operativci. Nije poznato kada je priča započela ali se pretpostavlja da je nastala na temeljima koje su postavile ranije generacije regionalnih kriminalaca. Spomenuti izlazak u medije star petnaest godina bio je povodom krađe dijamanta vrijednog pola milijuna funti – sam centar Londona pompozna je lokacija, pomno odabrana za akciju. Dvije godine kasnije na meti je bio renomirani Graff, a plijen je iznosio više od milijun funti. Tada je proizvođač potvrdio i navode o dvima ranijim pljačkama, onoj od vrtoglavih 23 milijuna funti (2002.) i 3 milijuna funti (2004.). Pala su trojica članova, a Nebojša Denić je zbog vatrenog oružja osuđen na 15 godina.

Kim Kardashian, Ginza i Carlton Hotel kao kapitalni ulovi Hrvata, Srba…



Što je priča bila veća, to su i pljačke bile sve učestalije. Od 2003. do 2009. godine opljačkano je čak 120 radnji u 20 različitih zemalja. Profesionalci su zaista bili dovitljivi – jednom su čak obližnju klupu prije pljačke svježe obojali, čisto da bi onemogućili neočekivane očevice u odmaranju uz novine. Najpoznatija pljačka vjerojatno je ona u Japanu kada su usred Ginze, najprestižnije azijske luksuzne četvrti u Tokiju, otuđili nakit od 284 milijuna jena (2 milijuna eura) – Rifat Hadžiahmetović i Radovan Jelušić u napadu su koristili suzavac, a u pljački nisu poštedjeli ni djelatnicu trgovine. Ekipa uživa u naslovnicama pa se nisu libili oblačiti u žene, automobila uletjeti kroz neprobojna stakla, bježati na gliserima ili s padobranima. Pretpostavlja se da su veliku financijsku korist stekli u Harry Winston poslovnici u Parizu i u Londonu s plijenom do 65 milijuna funti.

Ova zadnje navedena pljačka posebno je isticana – pljačkaši nisu nosili nikakve maske ni sredstva za prikrivanje pa su mediji pretpostavili da na licima nose zamjenska lica poput onih iz ‘Nemoguće misije’. 2013. godine po prvi puta napadaju izložbu dijamanata – Carlton Hotel u Cannesu, odnosno Liviev izložba ostaju oštećeni za nestvarnih 136 milijuna dolara vrijednosti. Upravo to bi mogla biti i najveća pljačka dijamanata u povijesti dok je najpoznatija svakako ona vezana uz Kim Kardashian. Sigurne točke su Cipar, Crna Gora i Srbija dok je bijeg iz strogo čuvanih zatvora samo dodatna točka u njihovom bogatom CV-u. Hrvatski član Dario Šušak (bivši nogometaš) istaknut je kao akter rajzbojstava po Švicarskoj, te je odležao zatvorsku kaznu, a u širokoj lepezi suradnika i rukovoditelja nije jedini iz naših krajeva.

Pljačkaš umjetnina među kojima su bile i Rubensova ‘Sveta obitelj’ i Renoirova ‘Djevojka na travnjaku’ bio je Nenad Jovanović, hrvatski državljanin koji je glavni u sektoru za skupocjene slike. Tu je i bivši član francuske ‘Legije stranaca’ Vjeran ‘Spiderman’ Tomić koji je svojevremeno otuđio Légera, Braquea, Modiglianija, Picassa i Matissea – slike nikad nisu pronađene, šteta je preko 100 milijuna eura, a Tomić je dobio osam godina zatvora. Nikad nije povezan s ‘Pink Pantherima’ no Vinko Osmakčić jest. On je ukrao tri dijamantna prstena iz Kraljevske bolnice ‘Chelsea’ u Londonu tijekom sajma umjetnosti ‘Masterpiece’. Ustanovu je oštetio za dva milijuna eura. Kako se priča o snimanju holivudskog dugometražnog filma, možda i naši državljani dobiju svoje role i prestižne interpretatore s ‘A’ liste. Jer je skupina do današnjeg dana priskrbila preko 300 milijuna dolara. A to je zaista holivudski…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI