Tomac: ‘Vučićev posjet mora se povezati s ovom vrlo važnom činjenicom’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Profesor Tomac osvrnuo se na posjet Aleksandra Vučića

Profesor Zdravko Tomaca osvrnuo se na posjet srpskog predsjednika Aleksandra Vučića našoj zemlji te na poruke koje su izrečene prilikom njegova susreta s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u razgovoru za naš portal.

Kako kaže, ovaj se posjet može promatrati u nekoliko dimenzija, u kojima treba potražiti politički odgovor.

“Prvo pitanje na koje nema jasnog odgovora jest zašto je baš sada naša predsjednica pozvala Aleksandra Vučića, upravo nakon, ja bih rekao žestokih provokacija i novih vrlo smišljenih napada na Hrvatsku, na Domovinski rat, na hrvatski narod. Nakon jedne izložbe o Jasenovcu, gdje nije bio smisao Jasenovac i žrtve, već je to bio jedan pokušaj da se svijetu u New Yorku i UN-u predstavi laž o Jasenovcu, koju su Vučić, Dodik i ostali bezbroj puta rekli tvrdeći da se radi o 700 tisuća ubijenih Srba u Jasenovcu. Cilj te laži je pokazati da je hrvatski narod genocidan te kako su Hrvati uvijek na neki način ubijali Srbe kroz povijest. Nakon te izložbe, ali i nakon nekih izjava Vulina i drugih, Dačića pa i nakon svega što su radili u Komisiji i mimo Komisije o Alojziju Stepincu, nakon optužbi kontinuiranih da je i ova Hrvatska ustaška država, a Hrvati ustaše teško je naći motiv zašto se sada realizira posjeta koje je odgođena ranije jer uvjeti nisu bili pogodni za razgovore”, napominje naš sugovornik.

Osim toga, Tomac skreće pozornost na jedan veoma zanimljiv trenutak. “Kada je predsjednica pozvala Vučića, istog trenutka došla je podrška SAD-a i Njemačke. Ništa u politici nije slučajno prema tome očito se radilo o velikom pritisku iz vana na Hrvatsku, da mora obaviti neke poslove od globalnog interesa. Ja to razumijem na sljedeći način: Danas je ponovno Balkan, osobito BiH, poprište globalnog sukoba velikih sila. Tu se ukrštaju interesi Rusije, EU, SAD-a, Njemačke, Francuske, a tu je i velikoturski projekt obnove sultanata i one čuvene izjave Erdogana da je Alija rekao da mu u amane ostavlja BiH. Očito je da je bio pritisak prevelik i da je Hrvatska morala povući taj korak”, ističe profesor te, pozivajući se na jedan privatni izvor, dodaje kako je Angela Merkel na sastanku s jednim od vođa Hrvatske otvoreno rekla da Hrvati i hrvatska država moraju voditi računa o globalnim interesima EU, a bitno je pitanje da Srbija ne ode do kraja u zagrljaj Putinu, već da se okrene prema Zapadu i zapadnoj EU. Hrvatski političari u tome kontekstu primorani su da pomognu Srbiji te u skladu s time naša politička elita ne smije otvarati neka krucijalna pitanja, na koja bi inače imala pravo.

“To je ona teza ‘zaboravimo prošlost, okrenimo se budućnosti’, gdje se kaže prihvatimo Vučića ovakvog kakvog je, nemojte u njemu vidjeti četnika iako on to je. Ono što je radio i kakvu politiku oni vode, to je antihrvatska politika koja ne želi da se otkrije istina, koja želi promjeniti tu istinu. Mi smo kao narod i politika jako pogriješili, ja sam o tome pisao, nismo iskoristili presudu Međunarodnog suda pravde koji je jasno rekao da je uzrok svih zala bila velikosrpska agresija i pokušaj stvaranja velike Srbije ognjem i mačem. To je jasno rečeno, ali Hrvatska na tome niti je inzistirala, niti inzistira, već se brani od stalnih napada koji dolaze iz Srbije. I sada nakon ovog posjeta, mislim da su i Srbija i Hrvatska dobile naputak da moraju ići prema tim globalnim interesima i zato Hrvatska mora popuštati, ostavljajući se istine o prošlosti”, uvjeren je Tomac.



Posjeta se, po njemu, mora povezati i sa činjenicom da su Vučić i Izetbegović nedavno posjetili Tursku, gdje su razgovarali sa Erdoganom. “Mora se povezati sa strašnim izjavama koje je rekao na Hrvatskoj televiziji Izetbegović. Hrvatima prijeti ratom, ako traže ravnopravnost. Jasno je rekao da Bošnjaci neće dati ravnopravnost, a onaj tko je traži izaziva rat. Zamislite sada savez s Vučićem, sa ciljem da se BiH pitanje riješi tako da se Hrvati eliminiraju i da ostanu dva naroda Bošnjaci i Srbi, koji će se međusobno dogovoriti i podjeliti BiH. To znači da je ugrožena Hrvatska, ali i hrvatski narod u BiH, više nego ikada i teško je pronalaziti ispravne odgovore. Zbog toga, ja ne mislim da je velika pogreška što se razgovaralo, ali će biti velika pogreška ako mi nastavimo Izetbegovića i Vučića percipirati kao svoje prijatelje. Oni su neprijatelji hrvatskog naroda, koji glume svoje uloge i mi možemo razgovarati, moramo, ali na bazi tvrde obrane naših nacionalnih interesa i borbe za istinu. Osobno, smatram da se morao dozvoliti prosvjed na Markovom trgu, jer kad Trump negdje ide i dođe, onda prosvjede nitko ne spriječava. Prema tome branitelji koji su stvorili ovu državu imali su pravo mirno protestirati”, uvjeren je naš sugovornik.

Osvrnuo se i na poruke koje su izrečene tijekom poruke te vjeruje kako one nisu pridonijele poboljšanju odnosa između dviju država.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI