Tommy preuzima Konzum? Vode se ozbiljni razgovori

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Tomislav Mamić nikada, od izbijanja krize u Agrokoru, nije krio interes da uđe u Konzum

Dobavljači Agrokora, među kojima su sve veće domaće tvrtke u prehrambenoj industriji, ne pristaju na otpis duga veći od 30 posto u nagodbi, ali i žele žele ući u vlasničku strukturu Konzuma, i to uz strateškog partnera – trgovački lanac Tommy.

Veći vjerovnici Konzuma spremni su pretvoriti svoja potraživanja u vlasničke udjele, s tim da Tommy obavi dokapitalizaciju tvrtke, čime bi postao većinski vlasnik Konzuma. Kao uvjet traže da se sve to obavi u sklpu nagodbe, piše Slobodna Dalmacija koja također navodi kako se o tome već razgovaralo te da su postignuti oni ključni dogovori. Takav model trebao i biti platforma na kojoj bi se poslije detaljno uredili vlasnički i upravljački odnosi.

Svima je jasno da s obzirom na poslovne rezultate i tržišnu utakmicu Konzum ne može otplatiti tražbine, nego samo ponuditi zamjenu duga za udjele u vlasništvu. Tako dobavljači novim planom u zamjeni tražbina za udjele vide jedinu priliku da naplate što veći dio svojih potraživanja, a pritom im je potreban i strateški partner. Kako je ključni interes sačuvati snažan prodajni kanal, Tommy im se nameće kao idealan (možda i jedini mogući) partner. Istovremeno, Tomislav Mamić nikada, od izbijanja krize u Agrokoru, nije krio interes da uđe u Konzum.

Arhitektura nagodbe dobavljača prihvatljiva je i smatraju je zakonitom i u Udruzi manjinskih dioničara čiji su članovi najavili da će predložiti sazivanje glavne skupštine Konzuma na kojoj će kao točka dnevnog reda biti dokapitalizacija pretvaranjem potraživanja dobavljača u temeljni kapital. Također će biti upućen i prijedlog Upravi Konzuma o pokretanju postupka prikupljanja neobvezujućih indikativnih ponuda vjerovnika za sudjelovanje u dokapitalizaciji Konzuma unosom svojih potraživanja u kapital.

Inače, sličan plan kao za Konzum dobavljači imaju i za Tisak, drugu od dvije kompanije koje su cijeli koncern odvukle u minus, gdje bi im strateški partner trebao biti BAT (British American Tobacco).



Facebook Comments

Loading...
DIJELI