TOTALNI RASPAD SDP-A: Članovi masovno napuštaju stranku, a za naš portal otkrivaju razloge!

screenshot

Stanje u SDP-u ovog je ljeta kaotičnije no ikada prije i sve se čini da će članovima (nekad) najveće oporbene stranke u Hrvatskoj godišnji odmori biti papreni. Osim kolektivne nervoze na Ibleru se pojavio još jedan trend koji traje i dulje od momentalne krize, a to je ispisivanje sve većeg broja članova. Kako istaknutiji članovi SDP-a za naš portal ‘nisu imali komentara’, kontaktirali smo neke bivše članove zagrebačkog SDP-a te s njima porazgovarali o razlozima zbog kojih su napustili stranku.

U SDP sam se upisao u travnju 1997. istovremeno kad i bivši saborski zastupnik Dan Špicer koji je također napustio SDP jer je nezadovoljan načinom kako ga vodi Davor Bernardić. Izašao sam oko 2010. jer mi je već tada bilo jasno u što će stranka pretvoriti. I bio sam u pravu. Nikada jednu kunu u stranci nisam dobio, niti tražio jer sam se politikom počeo baviti iz ideala. Radi ideala sam SDP i napustio”, započinje svoju priču Vukovarac Tomislav Janjić Ćiro, nekad rado viđen član SDP-a i sin branitelja nestalog na Ovčari.

Početkom milenija Janjić je bio ‘dečko koji obećava’, rado viđen član zagrebačkog Foruma mladih i obnašatelj raznih funkcija unutar organizacije koja je dugi niz godina bila inkubator u kojem su stasali mladi lavovi stranke. Nakon izlaska iz SDP-a, Janjić je kratko bio u Laburistima, a potom je odustao od politike te kao i mnogi, otišao put Irske. U politiku se, kaže, ne namjerava vraćati jer je ‘prestar da bi ponovno jeo govna’.

Stvar je u SDP-u funkcionirala kako treba dok je stari Račan bio živ. I tada je bilo unutarstranačkih trzavica, no one su se rješavale dijalogom i debatama, onako kako bi u normalnoj stranci to i trebalo. Kada je Račan umro, stao sam uz Milanovića. Bio sam sretan kada je pobijedio na unutarstranačkim izborima. Do izbacivanja Mirele Holy s njime nisam imao problema. Od tog trenutka nadalje, stranka je počela ići u sasvim krivom smjeru”, prisjeća se Janjić.

Kada je Milanovića naslijedio Davor Bernardić, umjesto da se stanje popravi, dodatno se pogoršalo. Bero je Bandićeva, ‘ne bi se štel mešati, ne bi se štel zameriti’ škola. Njegov najveći politički domet je funkcija predsjednika Foruma mladih Grada Zagreba. Fotelja u kojoj sada sjedi, van je njegovog političkog i intelektualnog dosega. Ne razumijem kako mu nije jasno da svojom nesposobnošću ne samo da uništava SDP, već uništava i oporbu”, tvrdi Ćiro te dodaje kako je sadašnji predsjednik SDP-a, ‘običan maneken čiji je IQ ispod razine većine starleta s hrvatske estrade’.



Bero je štreber koji će neki tekst naučiti napamet, a onda ga ponavljati kao papiga. Ako ga pitate bilo što izvan tih okvira, vidjet ćete da je potpuna tabula rasa. Osim toga, licemjeran je. Iz prve ruke znam da se osobno pobrinuo da se Tomislav Korman ne kandidira za šefa ogranka Trešnjevka sjever. ‘Neće meni peder biti šef ogranka’, rekao je tada, a sada se koliko vidim, naslikava s duginim zastavama i maršira na gay prideu. Ma Bernardić je HDZ-ov čovjek u SDP-u! Nema korisnije stvari za HDZ Andreja Plenkovića nego Bero u ulozi šefa oporbe!”, kritičan je naš sugovornik koji je stranku napustio jer je uvidio da su se u jednom trenu brojni njegovi stranački kolege počeli ponašati kao HDZ-ovci.

Prva situacija zbog koje mi se zgadio SDP zbila se uoči izbora 2000. Jedan danas visoko rangirani političar došao je u prostorije koje su tada još uvijek bile u Praškoj i rekao SDP-ovoj mladeži ‘dobit ćemo izbore pa će biti nešto i za vas’, a pod tim je mislio na fotelje i sinekure. U 13 godina provedenih u SDP-u, nikada nisam sjedio ni u jednom nadzornom odboru, što je mnogim mojim kolegama bio idealan posao jer ništa nisu radili, a lova je kapala i još su se hvalili time. Zbog toga su manje, više svi normalni i pošteni kadrovi odavno izašli iz stranke, a ostali su samo uhljebi i poltroni”, ogorčen je Janjić koji smatra da je SDP spao na tek nekoliko normalnih i poštenih članova.

Bernardića hitno treba smijeniti, a na njegovo čelo postaviti nekog mladog, sposobnog i neokaljanog. Po meni, najbolji mogući izbor bio bi Bojan Glavašević. Osim što je moj Vukovarac, Bojan je obrazovan i smiren dečko te za razliku od Bere i većine SDP-ovaca, ima stav. Nije bitno to što ga desnica i branitelji ne vole. Desnica i branitelji nikada neće glasati za SDP. Znam to po svojoj rodbini iz Vukovara koja sve SDP-ovce smatra komunistima, izdajicama i četnicima. Zbog toga im ne treba podilaziti i svatko tko im podilazi, čini sebi medvjeđu uslugu”, smatra bivši SDP-ovac te dodaje kako bi SDP dobro vodio i Peđa Grbin, a možda i Aleksandra Kolarić.

Sve je bolje od Bere, osim možda Marasa koji je po svojoj nesposobnosti negdje uz bok Beri”, zaključuje.

S Tomislavom Janjićem složan je i još jedan bivši SDP-ovac koji je, ogorčen situacijom u stranci, ovih dana zatražio ispisnicu nakon 14 godina provedenih na Ibleru.

U SDP sam se učlanio čim sam napunio 18. Bio sam mladi ljevičar, pun ideja i htio sam platformu za njihovo provođenje. Kada sam prvi puta došao u prostorije Foruma mladih, oduševio sam se. Na zidu je visila Titova slika, a mladi SDP-ovci oslovljavali su se međusobno kao ‘drugovi i drugarice’ što mi je tada bilo simpatično. U prostorijama Foruma mladih prvi put sam ugledao Davora Bernardića i baš kao i mnogi, u njega se zaljubio na prvi pogled”, počinje svoju priču naš izvor blizak vrhu stranke te dodaje kako je Titova slika iz Foruma mladih uklonjena 2007. nakon što je u prostorije umarširao Milan Bandić i zaurlao ‘skidajte tog zločinca’.

Bero je bio mlad kao ruža i lijep kao slika. Pravi socijalist pun ideala. Kada se 2012. kandidirao za šefa gradske organizacije, podržao sam ga. Milanović je bio izričito protiv toga. Bernardića nije mogao vidjeti ni nacrtanog, između ostalog i zato što je bio Bandićev igrač. Nakon što je postao šefom zagrebačke organizacije, mislio sam da će Bero tu stati jer ga nisam smatrao sposobnim za bilo koju višu funkciju u stranci”, prisjeća se bivši SDP-ovac.

Oduvijek mi je bilo jasno da Bernardić nije pretjerano inteligentan, no mislio sam da postoji mogućnost da ga se politički oblikuje”, dodao je.

Naš sugovornik smatra da je u SDP-u sve otišlo ‘k vragu’ kada je Milanović izgubio izbore 2015. i otišao iz stranke. Na unutarstranačkim izborima nije mu palo na kraj pameti da glasa Bernardića već je svoj glas dao Berinom protukandidatu Ranku Ostojiću što mu je dobar dio kolega zamjerio.

Bernardić ne samo da nema političku inteligenciju i liderski gard, nego su mu i organizacijske sposobnosti gore no u amebe. Već u studenom 2015. kada je Bero izabran za šefa SDP-a, slutio sam da nam se ne piše dobro”, iskren je nekad rado viđen član zagrebačkog SDP-a.

Cijela dramatična priča o Bernardićevom skromnom podrijetlu i ocu branitelju zapravo je poluistinita. Bero nije nikakav proleter s periferije već fin dečko iz Centra, a takve je i okupio oko sebe. Njegov siromašni tata branitelj imao je stan u centru grada, u Ilici preko puta Vinceka. Bero je tamo kasnije živio kao zaštićeni najmoprimac iako je već imao stan u Sopotu. Stana u Ilici odrekao se tak nakon što se o tome počelo pisati”, otkriva razočarani SDP-ovac.

Bernardić me u početku kupio šarmom, ali, realno, ne sudjeluje na izboru za miss već obnaša jednu od ozbiljnijih funkcija u državi. kao što je šarmom kupio mene, tako je obrlatio i mnoge. Pola SDP-a je zaljubljeno u Beru. Ako su glasine da ga je žena ostavila točne, to me uopće ne čudi. Većina onih koji ga u stranci podržavaju, čine to jer su zaljubljeni u njega. Oni malo pametniji uz njega su jer se nadaju mjestima u EU parlamentu. jedini je problem to što nikom od njih nije jasno da će, ako se ovako nastavi, a po svemu sudeći hoće, SDP od sljedećih izbora više neće postojati”, zaključuje bjegunac iz SDP-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI