“Trn u oku komunjarama”: Fontana u obliku slova “U”

Facebook

U jednoj maloj zagorskoj općini gradi se novi trg s fontanom koji će se jednim dijelom financirati i sredstvima iz europskih fondova. Cijeli projekt javnosti je zanimljiv uravo zbog fontane u obliku stiliziranog slova “U”, koja će podsjećati na simbol ustaštva, javlja Nacional.

Svečano otvorenje novouređenog Trga dr. Franje Tuđmana najavljeno je za početak kolovoza, odnosno na Dan općine Konjščina koji se obilježava 8. kolovoza. Idejni tvorac projekta s ovom znakovitom fontanom je kontroverzni načelnik općine Konjščina, HDZ-ovac Mirko Krznar. Kako bi fontana bila što upečatljivija, načelnik je predvidio ne samo da ima oblik slova “U” već i da noću bude osvijetljena, kako bi bila “trn u oku” svim “komunjarama”, tvrde mještani u razgovoru za Nacional.

Osim što je sporan izgled fontane koji ju povezuje s ustaštvom, problematični su i drugi njezini segmenti. Fontana će dobrim dijelom imati negativan utjecaj na dio tamošnjeg stanovništva jer će svojim položajem onemogućiti dijelu stanovnika nesmetan ulaz u obližnju stambenu zgradu, kao i u tamošnju trgovinu, banku i poštu. Osim navedenog, oduzet će i parkirna mjesta koja pripadaju stambenoj zgradi. Njezinom će izgradnjom biti otežan pristup vatrogasnim vozilima, što se već pokazalo u praksi jer vatrogasci prošli tjedan prilikom jedne intervencije nisu mogli doći do hidranta. Dalo bi se ovdje postaviti i pitanje estetske dimenzije njezina izgleda.

Zanimljivo je i nadodati da je građevinska dozvola za gradnju ovog projekta zatražena tek krajem ožujka, a izdana je 3. travnja, iako su radovi na gradnji trga počeli još krajem prošle godine. Načelnik je prošle godine za Dan općine svoje sugrađane “počastio” koncertom Marka Perkovića Thompsona. Iako se nije točno izjasnio o iznosu koji je pjevaču platio za koncert, nije ni demantirao informacije da je općina Konjščina za taj koncert izdvojila između 150 i 200 tisuća kuna.

Načelnik Mirko Krznar je u devedesetim radio u Hrvatskom saboru kao pripadnik saborske straže, a široj javnosti je poznat jer je bez provedenog natječaja i javne tribine želio sagraditi spalionicu otpada u Konjščini, podsjeća Nacional te dodaje kako ga se prije te afere povezivalo s isto tako kontroverznim poduzetnikom Slavkom Hrženjakom koji je slovenskim vlastima morao platiti poveće kazne za nepropisno skladištenje otpada.



Nacional je objavio i da se Krznar tijekom afere vezane uz spalionicu otpada pozivao na dozvole Ministarstva zaštite okoliša i energetike, dok je ministar Čorić izjavio da nije upoznat s takvim dozvolama koje bi bile dodijeljene općini Konjšćina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI