Trudna krava osuđena na smrt jer je iz Srbije bez papira ušla na teritorij Europske unije!

facebook

Život na granici je opasan i tvrd, osobito ako je u pitanju Schengen. U to se nedavno uvjerila bugarska krava Penka koja se odvojila od stada i zabunom zalutala van teritorija Europske unije. Nesretnu su Penku napali gladni vuci pa je, bježeći pred njima, ‘azil’ pronašla u ‘neeuropskoj’ Srbiji.

Zbrinuti vlasnik Ivan Haralampijev iz sela Kopilovtsi posvuda ju je tražio, no Penke nigdje nije bilo. Kada je već izgubio svaku nadu, dobra vijest stigla je iz susjedstva. Penka je pronađena i udomljena u srpskom selu Bosilegradu. Ivan je uskočio u kamion, prešao granicu, ukrcao svoju kravu i sretan se uputio kući. Ali jao! Bugarski granični policajci odbili su pustiti Penku u Europu jer nije imala odgovarajuće papire.

Zakon je zakon. Nije na nama, mi samo provodimo regulativu koja je donesena u Bruxellesu”, rekli su mu graničari i uhitili Penku. Kazna za ulazak bez papira u Eu je smrt!

Stroga europska regulativa nalaže da se sva stoka koja se na granicama Europske unije nađe bez odgovarajućih papira, zbog zdravstvene sigurnosti, mora čim prije usmrtiti. Uzalud je seljak Ivan pokazivao papire srpskih veterinara koji su potvrdili da je krava zdrava. Penka je smještena u karantenu gdje već danima čeka smrtnu presudu. Sirota krava već se jednom spasila od sigurne smrti, kada je pred gladnim vukovima pobjegla u Srbiju. Pitanje je hoće li se uspjeti spasiti od neumoljive briselske birokracije. A da stvar bude gora, Penka je u trećem tjednu trudnoće

Slučaj krave Penke prešao je granice Bugarske i Srbije, a o noj se trenutno raspravlja u Bruxellesu i diljem zemalja Europske unije. Za spas Penke pokrenuta je peticija koju je do sad potpisalo više od 20 000 građana Europske unije. Za sada je još na životu, a bugarska agencija za ispravnost hrane, također je potvrdila da je Penkino zdravlje besprijekorno. U njenu zaštitu su stale i udruge za zaštitu životinja pa zasad ima velike šanse da preživi labirint sulude briselske regulative.



U samo nekoliko dana krava Penka postala je metafora svega što ne valja u Europskoj uniji pa ju mnogi euroskeptici sarkastično koriste kao argument za kritika upućenih Bruxellesu. No, ako Penka preživi smrtnu presudu, što vjerojatno i hoće, ona će biti metafora i svega onog što valja u Europi, a to je činjenica da se ona neprekidno mijenja kroz argumentirani dijalog najrazličitijih strana. Srpski seljak Ivan i njegova trudna krava postali su internetske zvijezde, a građani diljem Europske unije na Twitteru objavljuju podršku uz hashtag #savePenka #prayforpenka.

Prošli vikend bio sam u Sofiji. Kampanja za spas Penke zasjenila je sve ostalo što se u zemlji događa, uključujući Rusiju, debatu o porezima i GDPR-u. Čini mi se kako je sudbina jedne životinje ujedinila grupe ljudi koji uglavnom ne pričaju jedni s drugima”, napisao je jedan tviteraš.

Šteta samo što građani Europske unije nisu tako ujedinjeni kada treba kvalitetno riješiti neke druge goruće probleme EU poput pitanja pravih emigranata koji ne prestaju nadirati i umirati na europskim granicama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI