TRULEŽ PRAVOSUDNOG SUSTAVA: ‘Postoje mehanizmi koji će dodatno odugovlačiti kazneni postupak, gorak je okus u ustima sudaca’

screenshot/HRT

Na pitanje je li prijedlog izmjena Zakona sastavljen kako bi se pogodovalo gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću ministar pravosuđa kazao je kako se ne radi o Zakonu za jednu osobu, a povod su bile direktive iz Bruxsellesa

Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o kaznenom postupku. Kada se može ukinuti jamčevina?  Koje još promjene donose predložene izmjene Zakona? Što im je cilj? Kako na prijedlog izmjena Zakona gledaju odvjetnici i suci kazali su u HRT-ovoj emisiji Otvoreno ministar pravosuđa Ante Šprlje, SDP-ov Peđa Grbin, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić i odvjetnik Veljko Miljević.

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić kazao je kako dugi sudski postupci ostavljaju gorak okus u ustima sudaca. Na Županijskom sudu u Zagrebu mi nismo već nekoliko godina iznjedrili pravomoćnu presudu u takvim najvećim ili medijski najpraćenijim slučajevima. Smatra da u predloženim izmjenama Zakona o kaznenom postupku postoje mehanizmi koji će dodatno odugovlačiti kazneni postupak. Ministar pravosuđa Ante Šprlje s njim se ne slaže. Ne bi išli u izmjene ovoga Zakona da smo mislili da je u svemu kvaran. Ipak, Šprlje je dodao kako Hrvatska treba novi Zakon koji bi se trebao pisati ispočetka, no za njega treba puno više vremena. Ne može ga se napraviti preko noći. Bit će potreban novi zakon ali smo u kašnjenju sa postojećim direktivama i morali smo ga krpati. Oporba se slaže s potojećim izmjenama Zakona. Peđa Grbin je kazao kako SDP podupire 90% prijedloženih izmjena, a o ostalima će raspraviti na, ponajviše onima koji se tiču rokova u istragama. Čini nam se da se ide previše na ruku državnom odvjetništvu. Istraga može trajati preko dvije godine.

Na pitanje je li prijedlog izmjena Zakona sastavljen kako bi se pogodovalo gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću ministar pravosuđa kazao je kako se ne radi o Zakonu za jednu osobu, a povod su bile direktive iz Bruxsellesa. Morali smo ga uskladiti s europskim direktivama, a tad smo vidjeli još neke manjkavosti i to smo dodali. Bit će potreban novi zakon ali smo u kašnjenju sa postojećim direktivama i morali smo ga krpat. Europski sud za ljudska prava nas je upozorio da moramo krpati Zakon, dodao je. Zakon o kaznenom postupku koji se mijenja 7. put je bio jedan od preduvjeta da Hrvatska uđe u EU, upozorio je SDP-ov Peđa Grbin. To je Zakon koji se kontinuirano prilagođava onome što se događa u svijetu kriminala. Činjenica je da je u ovaj zakon ugrađeno 4 europske direktive. Radi se o zakonu koji je po mom mišljenju i mišljenju SDP-a ima iskorak. Najsnažniji zagovornik novog Zakona među gostima bio je sudac Turudić. On smatra da je prijedlog izmjena Zakona u mnogo čemu manjkav. Možete vi krpati sa najfinijom zakrpom al to će i dalje biti zakrpa. Sva načela koja su usvojena prije sada se gase. proširuje vrijeme trajanja istrage i ukidamo jamčevinu. Da je najeksponiraniji dio izmjena, onaj o jamčevini, zapravo najmanji problem smatra zagrebački odvjetnik Veljko Miljević. Institut jamčevine je najmanja stvar. Ima važnijih stvari. Institut jamstva, odnosno jamčevina u svijetu postoji da prevenira u opasnost od bijega. Mi smo ga imali od ZKP-a iz 1968.

Miljević je dodao kako ukidanje jamstva nije ni u skladu s Ustavom. Bit će više ljudi koji će čekati u istražnom zatvoru. Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda pitao je ministara zašto su ukinuli jamstvo. Ako nešto dobro funkcionira to nema potrebe mijenjati. To je glas populizma. To je zbog Bandića. Ministar Šprlje na to mu je odgovorio kako se do te odluke došlo jer je tako sustav uređen i u drugim zapadnim državama EU. Australija tako uređuje, Njemačka tako uređuje želimo biti u skladu s razvijenim zemljama Europe.

Ministar je dodao kako zakon mora biti u težnji da izjednači okrivljenika i progonitelja, te da prije svega mora biti efikasan. SDP-ovac Peđa Grbin na to je ministra upozorio da uz efikasnost ZKP mora i štiti okrivljenika jer se uvijek može dokazati i da je on nevin. Sudac Turudić koji smatra da će zakon produljiti trajanje procesa dodao je da što istraga dulje traje, ljudska prava će biti manje zaštićena. Treba biti balans. Državni odvjetnik završava istragu kad u zapisnik upiše da je završena. To su faraonske ovlasti državnog odvjetništva.



Izvor: HRT

Facebook Comments

Loading...
DIJELI