Trump izjavio da ne odustaje od zida te zaprijetio globalnom utrkom u naoružanju

screenshot

Političkim protivnicima uputio vapaj: 'Prestanite me istraživati!

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da će “dati izgraditi zid” na granici s Meksikom, naglasivši da samo zid koji će štititi od ilegalne imigracije može zajamčiti sigurnost Sjedinjenih Država.

“U prošlosti, većina ljudi u ovoj dvorani glasala je za zid, ali pravi zid nikada nije izgrađen. Dat ću ga izgraditi”, rekao je Trump pred Kongresom u svojem drugom govoru o stanju nacije.

On je zastupnike, republikance i demokrate, pozvao da postignu kompromis oko pitanje imigracije.

“Zidovi djeluju i zidovi spašavaju živote. Stoga hajdemo surađivati, postići kompromis i postići sporazum koji će učiniti Ameriku sigurnom”, pozvao je.

“Imamo moralnu zadaću stvoriti imigracijski sustav koji će štititi živote i radna mjesta naših građana”, rekao je Trump. “Moramo odbaciti politiku osvete, otpora i odmazde i prigrliti bezgranični potencijal suradnje, kompromisa i zajedničkog dobra”.



Trump je istaknuo da će “nastaviti s vanjskom politikom koja na prvo mjesto stavlja američke interese”.

Pozivajući na jedinstvo, američki je predsjednik naglasio da “pobjeda ne znači pobjedu za našu stranku, pobjeda znači pobjedu za našu zemlju”.

Trump je istaknuo da Sjedinjene Države prolaze gospodarsko čudo.

“Gospodarsko čudo se događa u Sjedinjenim Državama i jedina stvar koja bi ga mogla zaustaviti su glupi ratovi, politika i smiješne istrage”, rekao je.

Stoga je upozorio demokrate da se ne upuštaju u beskonačne istrage koje bi mogle dovesti do slabljenja američkog gospodarstva.

To je izjavio u trenutku kada demokrati koji sada imaju kontrolu nad Zastupničkim domom planiraju seriju istraga njegove administracije a posebni istražitelj bavi se ruskim miješanjem u izbore 2016.

Radi se o drugom govoru o stanju nacije Donalda Trumpa ali je to prvi govor pred podijeljenim Kongresom, gdje republikanci imaju većinu u Senatu a demokrati u Zastupničkom domu.

Govoreći o Kini, Trump je upozorio tu zemlju da više neće moći “krasti radna mjesta i bogatstvo od Amerikanaca” i zatražio od Pekinga “strukturne promjene” kao i da prekine s nepravednim trgovinskim praksama.

“Imam veliko poštovanje prema predsjedniku Xiju (Jinpingu) i radimo s Kinom na novom trgovinskom sporazumu, ali on mora uključiti stvarne strukturne promjene kako bi se okončale nepravedne trgovinske prakse, smanjio naš kronični deficit i zaštitila američka radna mjesta”, rekao je Trump.

Potvrdio je također, što su ranije javili neki američki mediji, da će se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom sastati 27. i 28. veljače u Vijetnamu.

Na temu Afganistana, rekao je da nije siguran hoće li se postići sporazum, ali i naglasio da vrijedi pokušati. Izrazio je nadu da će pregovori omogućiti SAD-u da smanji broj vojnika u Afganistanu i fokusira se na protuterorizam.

Govoreći o zdravstvu, Trump je rekao da ima namjeru iskorijeniti epidemiju AIDS-a u narednom desetljeću, planira uvesti plaćen roditeljski porodiljni dopust, te zatražiti od Kongresa da zabrani pobačaj u kasnijim fazama trudnoće.

“Kako bi se zaštitilo dostojanstvo svake osobe, tražim od Kongresa da usvoji zakon kojim bi se zabranio pobačaj u kasnijim fazama trudnoće kada djeca mogu osjetiti bol u majčinoj utrobi”, naglasio je Trump.

Trump govori pred najraznolikijim Kongresom u povijesti: u njemu je sada 127 žena i više od 50 afroameričkih zastupnika.

Govor je počeo u 21 sat po mjesnom vremenu, odnosno u tri sata ujutro u srijedu po srednjoeuropskom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI