TRUMP: Na bilo kakav napad na Japan odgovorit ćemo “nuklearkama”

U okviru dogovora o savezu Japana i SAD-a Washington je obećao da će braniti Japan

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je da se složio s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom za vrijeme telefonskog razgovora u utorak kako je glavni prioritet učiniti sve što se može kako bi se zaustavila Sjeverna Koreja u namjeri da ispali rakete.

Također je pohvalio Trumpovo opredjeljenje da će SAD stati uz svoje saveznike u regiji u borbi protiv sjevernokorejskih prijtenji.

Japanski ministar obrane Itsunori Onodera i ministar vanjskih poslovaTaro Kono putuju ovog tjedna u glavni grad SAD-a kako bi se sastali s američkim ministrom obrane Jimom Mattisom i državnim tajnikom Rexom Tillersonom, objavila je japanska vlada u utorak.

Do sastanaka dolazi zbog visokih napetosti u istočnoj Aziji i prijetnji Sjeverne Koreje da će ispaliti rakete u vode blizu američkog pacifičkog teritorija Guam. Projektili bi trebal preletjeti prekoJapana kako bi dosegli cilj što zabrinjava Tokio jer bi bojeve glave ili krhotine raketa mogle pasti na njegov teritorij.

Američki predsjednik Donald Trump obećao je „vatru i bijes“ ako Sjeverna Koreja zaprijeti SAD-u te ustvrdio da je američka vojska spremna na akciju.



“Strateško okruženje postaje sve oštrije i moramo raspraviti kako ćemo na to odgovoriti”, rekao je dužnosnik japanskog Ministarstva vanjskih poslova na brifingu u Tokiju. “Tražit ćemo od SAD-a da potvrdi obećanje o obrani, ukljućujući i nuklearno odvraćanje”, dodao je.

U okviru dogovora o savezu Japana i SAD-a Washington je obećao da će braniti Japan. Stavio je Zemlju izlazećeg sunca pod svoj nuklearni kišobran što znači da na bilo kakav napad na Japan može odgovoriti atomskim oružjem

Facebook Comments

Loading...
DIJELI