Tuđman, Glasnović i Škorić obrušili se na Stazića: Evo kako su mu opako spustili

screenshot/hrt

Rasprava SDP-ova zastupnika Nenada Stazića o saborskoj Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, njegove ocjene da od nje neće biti nikakve koristi, a da će štete biti brojne, te tvrdnje da je politika HDZ-a i dr. Franje Tuđamana prema BiH bila pogubna, izazvala je u srijedu brojne reakcije HDZ-ovih zastupnika.

Nikakve koristi od te Deklaracije biti neće, a štete će biti brojne, možda i nesagledive, ne samo za Hrvate u BiH, nego i Hrvatsku koja će se osramotiti pred svijetom zbog miješanja u unutarnje stvari druge države, ustvrdio je Stazić, ustrajavajući u ocjeni da je Deklaracija “eklatantno miješanja u poslove druge države”.

To, kazao je, nije briga za Hrvate u BiH, nego sukob unutar HDZ-a – između radikalne desenice i Plenkovića. Stazić smatra da se Deklaraciju ne može popraviti amandmanima, da ju treba odbiti i zaboraviti što je prije moguće.

Stazićeve tvrdnje o “lošoj i pogubnoj politici HDZ-a i Franje Tuđmana”, te spominjanje zločina u Ahmićima, rušenja Starog mosta, te haašku presudu predstavnicima Hrvata koje je nazvao “krvavi ratni zločinci”, izazvala je oštre reakcije zastupnika HDZ-a.

Vaša količina neznanja, iracionalnog odnosa prema Hrvatima u BiH nemjerljiva je i neispravljiva; vaš je govor pun gorčine, odgovorili su Staziću HDZ-ovi zastupnici Miroslav Tuđman i Petar Škorić.



Škorić je apostrofirao i nedavni  Stazićev status objavljen na jednoj društvenoj mreži – kako “u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito”.

“Prirodno mi je da branite postupke svoga oca”, rekao je Stazić zastupniku Miroslavu Tuđmanu, dodavši da se hrvatski predsjednik dr. Tuđman pozivao na obnovu Banovine Hrvatske i zato osnivao Herceg-Bosnu, zbog čega su ga napustili najbliži suradnici Mesić, Manolić…

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović SDP-ova Stazića je prozvao da je “tipičan Komšićev birač”, te da se cijeli život borio protiv hrvatske države i da je “čisti agitpropovac”…

I ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić odgovorila je SDP-ovu zastupniku Staziću da je više puta naveo “puno stvari koje nisu činjenično točne”, te je odbacila njegove tvrdnje o miješanju u unutarnje poslove BiH.

“To jednostavno nije istina”, istaknula je ministrica Pejčinović-Burić.  Podsjetila je da je Republika Hrvatska potpisnica Daytonskog sporazuma i da ima pravo “bdjeti” nad tim kako se taj sporazum  provodi.

Hrvatska je članica EU, BiH je potencijalni kandidat za članstvo u EU i Republika Hrvatska je vrlo pozvana propitivati vladavinu prava koju BiH treba provoditi na tom putu, naglasila je.

SDP-ovu Staziću je također poručila kako se “vrlo malo” može složiti s njegovim romansiranim prikazom života Hrvata u BiH tijekom bivše države i tvrdnjom da je sve bilo savršeno. Nije bilo tako, bilo je problema, u to vrijeme najviše se Hrvata u BiH iseljavalo iz krajeva gdje su bili većinski, podsjetila je ministrica Pejčinović-Burić.

U Hrvatskom saboru smo postigli nekoliko konsenzusa, sada je potreban i konsenzusu o položaju Hrvata u BiH, rekao je Miro Kovač (HDZ).

“Apeliram na kolege u oporbi koji su ‘nesigurni’ da shvate ozbiljnost trenutka, opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini je ugrožena i svaki glas razuma je potreban, potrebna je i snažna poruka Hrvatskog sabora kada je riječ o BiH i tamošnjim Hrvatima”, istaknuo je Kovač koji ne dvoji da Sabor ima pravo donijeti Deklaraciju.

Ako kongres SAD može usvojiti rezoluciju o Sjevernom toku II, ako njemački parlament usvaja rezoluciju o Armencima u 1. Svjetskom ratu, zar mi ne možemo Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, upitao je Kovač, naglasivši da bez Hrvatske ne bi bilo Bosne i Hercegovine.

Treba usvojiti Deklaraciju Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini sa što više glasova, treba biti svjestan obveze koju Republika Hrvatska ima, zaključio je HDZ-ov zastupnik.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI