TUSK: „Balkan je kao Igra prijestolja! Samo nema zmajeva!“

0
253

'Nitko vam ništa nije poklonio. Vi ste zaslužni za taj povijesni zaokret', pohvalio je presjednik Europskog vijeća Bugare

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je na inauguraciji bugarskog predsjedanja EU u četvrtak u Sofiji usporedio zapadni Balkan s TV-serijom “Igra prijestolja”, ali bez zmajeva.

U govoru na bugarskom je Tusk, bivši poljski premijer spomenuo prioritete novog rotirajućeg predsjedništva, a to su europska perspektiva zapadnog Balkana tj. zemalja bivše Jugoslavije i Albanije.

Loading...

Povijest Balkana je dramatičnija i zanimljivija od scenarija ‘Igre prijestolja’ iako nema zmajeva”, rekao je u slikovitom govoru punom anegdota i povijesnih referenci.

Željeli bismo da sadašnjost i budućnost Balkana manje sliče dramatičnim filmovima. Ljudi te regije zavrjeđuju stabilnost i blagostanje”, naglasio je.

On je pohvalio napredak, hrabrost i odlučnost koji su doveli do europskih uspjeha Bugarske.

Nitko vam ništa nije poklonio. Vi ste zaslužni za taj povijesni zaokret”, naglasio je Bugarima, najsiromašnijim članovima EU koji su i među najvećim euro-optimistima.

Tusk je rekao da je uvjeren u učinkovitost bugarskog predsjedanja koje je počelo u siječnju i namignuo premijeru Boiku Borisovu, bivšem treneru karatea.

S premijerom koji unosi strah u kosti bilo kojem protivniku ćete uspjeti “, zaključio je.