Tužiteljstvo BiH i Mamićeva obrana protive se izručenju

screnshot

Zdravko Mamić pojavio se jutros na sudu u BiH u pratnji svog odvjetnika Zdravka Rajića.

Na ročištu po zahtjevu Ministarstva pravosuđa RH za izručenjem Zdravka Mamića, a zbog prvostupanjske presude koja je donesena protiv njega na Županijskom sudu u Osijeku i Tužiiteljstvo BiH i obrana su se usprotivili izručenju, piše N1.

Kako je rekla tužiteljica Gordana Bosiljčić zahtjev koji dolazi iz RH je potpun i dostavljen na ispravan način, ali mu se ne može udovoljiti jer su navedena kaznena djela počinjena prije potpisivanja ugovora o izručenju između BiH i Hrvatske.

S ovakvim stavom se složio odvjetnik Zdravka Mamića, ali i sam Mamić. Mamić je u sudnici kazao da je Hrvatsku napustio jer se ne osjeća sigurnim pa je zbog toga i došao u Bosnu i Hercegovinu.

Tužiteljstvo i obrana se slažu da je jedan od mogućih narednih koraka zamolnica RH da pravosuđe BiH nastavi voditi postupak protiv Mamića. Odluka suda bi trebala biti priopćena u narednim danima, a odvjetnik Zdravka Mamića smatra kako nema nikakve šanse za njegovo izručenje.

Na ročištu se odlučuje o zahtjevu za izručenjem bivšeg glavnog čovjeka Dinama Hrvatskoj gdje ga čeka zatvorska kazna od šest i pol godina.



Podsjetimo, bosanskohercegovački sud je već jednom odbio zahtjev za izručenjem na što se žalilo tužiteljstvo pa je presuda ukintua. No prije mjesec dana stigla je dokumentacija iz ministarstva pravosuđa Hrvatske pa je tužiteljstvo poslalo prijedlog sudu BiH u kojem se tvrdi da nema uvjeta za Mamićevo izručenje.

O tome će nakon saslušanja strana o postupku sutkinja Tatjana Kosović izvjestiti Izvanraspravno vijeće.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI