U Beogradu opet prosvjed ‘Jedan od pet milijuna’: Traže odlazak Vučića

screenshoot

Održan je sedmi prosvjed protiv nasilja i aktualne vlasti u Beogradu pod nazivom ‘Jedan od pet milijuna’. Građani su se okupili ispred kod Filozofskog fakulteta, gdje su im se obratili glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo. Građani su zatim krenuli prema RTS-u, ali do zatraženog razgovora s čelnicima javnog servisa – nije došlo.

Prosvjedi su održani i u još nekoliko srbijanskih gradova Novom Sadu, Nišu, Zaječaru, Šapcu i Čačku, Kragujevcu, Prokuplju, Gornjem Milanovcu, Somboru.

Glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo poručili su pred tisućama okupljenih građana da je zahtjev sudionika prosvjeda ostavka predsjednika Srbije i uspostava sustava u državi u kojemu će građani moći kontrolirati vlast i smijeniti je ako budu nezadovoljni njezinim radom.

Od oporbe je zatraženo da “zasluži povjerenje građana”, a potom uspostavi sustav u kome građani “ne trebaju birati vlast nego službenike” i “servis za narod”.

Tražimo da nam napišete kako ćemo vas kontrolirati i kako ćemo vas smijeniti, poručio je glumac Branislav Trifunović s oporbenog skupa u središtu Beograda i rekao kako je ovo posljednji put put da se građani ovako bore za institucije, jer u suprotnom Srbije neće biti.



Njegov kolega Nikola Kojo poručio je predsjedniku Srbije da je on cilj prosvjednika i pozvao ga da se povuče s vlasti jer je, kako je ustvrdio, suspendirao pravo i pravdu.

“Aleksandre Vučiću, ovo je kraj. Izvršio si svoj blitzkrieg, atak na kapital i resurse ovog naroda, vrhunski si uradio taj posao”, rekao je Kojo, optužujući Vučića da je suspendirao “pravo i pravdu i pogasio sve institucije”.

“Koristio si naš nedostatak hrabrosti da se odupremo toj hajdučiji… Zaigrao si se Aleksandre, ne plaćamo te da nas vrijeđaš i ponižavaš i nazivaš bagrom, ne plaćamo te da budeš i sudac i tužitelj i izbornik”, rekao je Kojo, sugerirajući Vučiću da ne misli kako su „zahtjevi besmisleni”.

“Jedini i pravi cilj si ti. Pozivamo te da abdiciraš, kralju svega što ti pada na pamet, abdiciraj, samozvani, i imaćeš olakotne okolnosti”, citirali su beogradski mediji Koju, koji je naglasio kako je posljednji cilj „ići do kraja, do blokade“ i neplaćanja svega i svačega”.

“Do građanske neposlušnosti”, rekao je Kojo.

Tijekom prosvjednog mimohoda kolona se i večeras zaustavila ispred zgrade Radio-televizije Srbije, zahtijevajući da se predstavnici organizatora prosvjeda sastanku s čelnicima nacionalne televizije od koje traže da, kao javni servis svih građana, dosljedno poštuje slobodu medija i profesionalno izvješćuje o prosvjedima i djelovanju oporbe. Čelnici RTS-a nisu im ispunili zahtjev za sastankom.

Ispred zgrade RTS pročitan je i apel skupine od 105 profesora i suradnika Filozofskog fakulteta u Beogradu, kojim su podržali građanske prosvjede protiv aktualne vlasti u Srbiji.

U pismu javnosti profesori Filozofskog fakulteta naglašavaju kako u ponašanju vlasti prepoznaju “brojne znake diktature”, te da su “građanima ukinute političke, ekonomske i kulturne slobode koje su temelj modernih europskih demokracija”.

Na kraju prosvjeda s kamiona, koji kolonu prati s ozvučenjem, puštene su ljevičarske revolucionarne pjesme ‘Aj Carmela’ i ‘Bela ciao’ i upaljene su baklje.

Idući prosvjed zakazan je za subotu 26. siječnja.

Prvi skup građana i prosvjedni mimohod organiziran je u Beogradu 8. prosinca pod nazivom ‘Stop krvavim košuljama’ kao izraz bunta zbog premlaćivanja predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića uoči tribine oporbe u Kruševcu.

Nakon što je srbijanski predsjednik poslije tog skupa poručio da na ulice “može izaći i pet milijuna ljudi”, on neće udovoljiti njihovim zahtjevima, te da “mogu dobiti samo izbore”, prosvjedi su nastavili pod sloganom ‘Jedan od pet milijuna’, šireći se iz vikenda u vikend i na druge gradove u Srbiji.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI