U BiH UHIĆEN RADIKALNI ISLAMIST: Sudjelovao u akcijama ISIL-a na sirijskom ratištu, planirao teroristički napad u susjedstvu?

Screenshot

Optuženi su napustili BiH i ilegalno prešli granicu Turske i Sirije, gdje su se priključili tamošnjim organizacijama

Na području Rudog u istočnoj Bosni pripadnici Granične policije BiH u pokušaju ilegalnog prelaska granice uhitili su radikalnog islamista Enesa Mešića. Uhićen je u pokušaju ilegalnog prelaska državne granici. Jedan od najagresivnih pripadnika vehabijske zajednice u selu Dubnica kod Kalesije tako je spriječen u planu da se ponovno priključi Islamskoj državi, piše portal Oslobođenje.

Kod sebe je  sebe imao 5.000 evra i obilježenu kartu Beograda zbog čega nadležni sumnjaju da je planirao teroristički napad u tom gradu, piše “Informer
Tijekom 2016. godine Sud BiH je Mešića i još šest pripadnika vehabijske zajednice osudio na ukupno 12 godina i pet mjeseci zatvora zbog ratovanja na području Sirije.

Presudom je Mešić osuđen na tri godine zatvora zbog sudjelovanaj u akcijama ISIS na sirijskom ratištu., a u obrazloženju presude tada je navedeno da je Tužiteljstvo BiH van svake sumnje dokazalo da su se optuženi tijekkom 2013. i 2014. godine priključili jedinicama koje su Ujedinjene Nacije (UN) proglasile terorističkim.

Optuženi su napustili BiH i ilegalno prešli granicu Turske i Sirije, gdje su se priključili tamošnjim organizacijama, stajalo je u presudi.

U veljači 2013. godine, protiv Mešića je otvorena istraga zbog zastrašujućeg nasilja nad 22-godišnjom Amelom B. iz okoline Busovačekoja je iz travničke bolnice dovezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu u kritičnom stanju.



Kako su mediji tada pisali, djevojci je Enes nanio po život opasne ozlijede genitalija pri pokušaju obrezivanja koji je on sam učinio.

Dvije godine kasnije, u medijima se pisalo da je Mešić sklopio šerijatski brak sa tada 21-godišnjom Elmom Đ. Namjera mu je bila da je prebaci na sirijsko ratište, ali su ga u tome spriječile policijske snage koje su uhitile Elmu. Navodno je prije nje, još dvije djevojke odveo u Islamsku državu i ostavio ih tamo, piše portal Oslobođenje.

O svemu se oglasila i SIPA koja navodi kako ‘poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti povodom najnovijih prijetnji terorističke organizacije ISIL, objavljenih u islamističkom magazinu Rumiyah za Balkan’.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI