U Hrvatskoj će se otvoriti 100 tisuća radnih mjesta, no postoji jedan ogroman problem

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Prema predviđanjima posrednika u zapošljavanju, od travnja do lipnja ove godine u Hrvatskoj će se otvoriti više od 100 tisuća radnih mjesta

Nova radna mjesta neće se otvoriti samo u turizmu i građevinarstvu već i u proizvodnji i poljoprivredi. No, poslodavcima će problem biti kvalificirana radna snaga koja nedostaje, a kvote za inozemne radnike i ove će godine biti tek vatrogasna mjera, piše HRT.

Poslodavci u Hrvatskoj u velikoj su potrazi za radnicima. Planiraju zaposliti 100.000 ljudi u drugom kvartalu ove godine, pokazalo je istraživanje. Polovica od tog broja, odnosno 50.000 radnika traži se u turizmu. Najviše se traže radnici na recepciji, u restoranima, barovima, kuhinjama te sobarice i spremačice.

Osim turizma, zapošljavat će se i u građevinarstvu, a prema predviđanjima i u proizvodnji te poljoprivredi. Radnici se tako neće tražiti samo na moru nego i na istoku Hrvatske, pokazuje istraživanje.

Stručnjaci upozoravaju kako bi se mogao dogoditi apsurd da na burzi imamo višak radnika, a na tržištu rada kronični nedostatak, zbog čega ćemo morati napraviti radikalniji zaokret. Ili više novca iz europskih fondova uložiti u prekvalifikaciju radnika ili mijenjati imigracijsku politiku.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI