U Španjolskoj ponovno uhićen bivši agent Udbe, Vinko Sindičić

Goran Kovacic/PIXSELL

Na osnovu međunarodne tjeralice što ju je za njim raspisala Hrvatska u Španjolskoj je uhićen bivši agent jugoslavenske tajne službe Vinko Sindičić, javlja 24sata.

Obavijest o uhićenju Ministarstvo unutarnjih poslova zaprimilo je 26. siječnja ove godine. Sindičić je naime, prema informacijama španjolske policije,  zatečen u jednom hotelu u gradu Burgosu. No, nakon uhićenja ubrzo je pušen na slobodu.

Inače, zbog otvaranja istrage u Rijeci ispisana je tjeralica za Sindičićem te je zbog toga i uhićen. Nekoć vodeći hrvatski obavještajci osuđeni u Münchenu zbog sudjelovanja u organizaciji ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića, Josip Perković i Zdravko Mustač podnijeli su riječkom tužiteljstvu protiv Sindičića kaznenu prijavu.

Sindičić je, prema prijavi, u svom iskazu što ga je dao njemačkim istražiteljima lažno teretio Perkovića i Mustača. Sindičić je naveo da su upravo oni, zajedno s ranije osuđenim Krunoslavom Pratesom bili uključeni u organizaciju Đurekovićeve likvidacije.

Temelj za pokretanje novog postupka protiv Pratesa, koji je na prvom suđenju bio oslobođen optužbi, da bi na kraju ipak, kao i Perković i Đureković dobio doživotni zatvor, bilo je upravo Sindičićevom svjedočenje.



Kasnije je svoj prvi iskaz Sindičić i povukao, te se i zbog lažnog svjedočenja našao pod optužbama.

Inače, Sindičić je i u studenom 2015. godine bio lišen slobode u Burgosu, no sud u Madridu ga je godinu dana kasnije sud odbio izručiti ga Hrvatskoj. Sindičić se umjesto u zatvoru u Hrvatskoj u srpnju 2016. godine pojavio na sudu u Münchenu, te dao iskaz u procesu protiv Perkovića i Mustača.

“Josip Perković nije izabrao ubojice nego osobe koje su izabrale ubojice. Samo ubojstvo su izvršili Branko Bijelić i Luka Sekula”, rekao je Sindičić, a na pitanje tko su ti ljudi koji su izabrali ubojice svjedok je odgovorio da su to bili Blagoje Zelić u Splitu i Salkan Merdžadić u Rijeci.

Na pitanje suca zašto je promijenio svoje svjedočenje Sindičić je objasnio kako je to učinio, navodno, prema uputama njemačke tajne službe, a sve kako bi se zaštitio.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI