U SREDIŠTU AMSTERDAMA LIKVIDIRAN HRVAT! Policija vjeruje kako je zbog poslova s drogom

0
594

Hrvat Ivan Sergio Serdarušić, 62-godišnji nizozemski državljanin, ubijen je u ponedjeljak u središtu Amsterdama u klasičnoj mafijaškoj egzekuciji.

“Nizozemska policija odmah nakon događaja obavijestila je hrvatsku policiju i zatražila suradnju u istrazi” rekla je Jutarnjem Jelena Bikić iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova.

Loading...

I mediji kao i nizozemska policija smatraju da je Serdarušić ubijen jer se već dulje vrijeme bavio poslovima s drogom.

Policija tvrdi kako je ubojica ostavio brojne tragove na mjestu zločina, a prilikom daljnjeg tijeka istrage policija je i rekonstruirala njegovo kretanje od mjesta zločina ulicama Jan van Eyck, Albrecht Durer, Gerrit van der Venstraat i Memlingstraat, ali ga još nije otkrila.

Ubojica je Serdarušića upucao u glavu pištoljem s prigušivačem u restoranu u kojem je žrtva ručala, te je pobjegao iz ugla.

Svjedoci su ga opisali kao izrazito mišićav muškarac visok oko 160 centimetara. Iako je brzo stigla hitna pomoć, Serdarušić je u bolnici podlegao ozljedama.

Prilikom bijega odbacio je vatreno oružje s prigušivačem, bež šešir, crnu torbicu za prijenosne uređaje, rukavice i bijelo-plavu košulju. Smatra se kako je nekoliko minuta nakon zločina ubojica je bio u blizini Koningspleina u središtu grada, ustanovili su detektivi koji vode istragu, a pretpostavljaju i da je iznajmio hotelsku sobu u blizini amsterdamskog Glavnog kolodvora.

Ubijeni Ivan Serdarušić bio je bivši suprug Mirjane Mikulić, poznate sa suđenja tzv. zločinačkoj organizaciji početkom 2000-ih koja je bila jedna od “krunskih svjedokinja” tužiteljstva, jer su prema ocjeni suda u svom iskazu vodila prije svega osobnim motivima. Naime, ona je iz veze s poduzetnikom Hrvojem Petračem, koji je kasnije bio osuđen zbog otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca, te krunski svjedok u “aferi dragulji” u kojoj je Zagorec i osuđen, imala izvanbračnu kćer koju Petrač nije htio priznati. S obzirom na taj motiv, sudsko vijeće nije joj vjerovalo kad je slagala hijerarhijsku piramidu “zločinačke organizacije”, složenu prema kriteriju autoriteta, novca i moći, jer je o tome pričala na temelju osobnih zapažanja o “Hrvojevim dečkima”, pisalo je u presudi kojom je pala tzv. zločinačka organizacija.

Sve to događalo se u vrijeme kad Ivan Serdarušić više nije bio u braku s Mirjanom Mikulić i kad je već napustio Hrvatsku i živio novi život u Nizozemskoj. Ozbiljno se sumnja da je Serdarušićeva likvidacija povezana s trgovinom droge, pišu nizozemski mediji, naime činjenica da je izvedena na terasi restorana usred bijela dana, u vrlo prometnoj ulici pred svjedocima i da je ubojica ostavio brojne tragove ukazuje da je nekome očito bilo stalo da Ivan Serdarušić bude ubijen.