U VLADI JE GORILO! Iskre frcale na sve strane! Ministri zaratili zbog Plenkovićeve miljenice

screenshot

Kada se površno baci oko na vladu kojom ravna premijer Andrej Plenković, stječe se dojam da ondje vlada potpuna harmonija. No, dobro upućeni izvori, prepričavaju kako je taj dojam miljama daleko od onoga realnog, a kao primjer za nesklad ističe i posljednji konflikt koji se odvio između nekolicine ministara, povod za sastanak u Banskim dvorima bila su povlačenje financijskih sredstava iz čuvenih europskih fondova.

Međutim, susret kojim je koordinirao sami Plenković nije prošao u pozitivnom tonu, riječ je navodno preuzela jedna od premijeru najlojalnijih ministrica Gabrijela Žalac koja se obrušila na svoje kolege te bez zadrške prozvala kolegu Ćorića, a požalila se i na Darka Horvata. Napad na ovaj dvojac  nije najbolje prošao među ostalim ministrima, a ovaj istup i pristup nije prvi s kojim se u Vladi sreću kada je riječ o temperamentnoj ministrici. A da je uistinu riječ o elokventnoj dami, koja govori što misli bez obzira na reakcije javnosti, dalo se naslutiti i iz niza njenih prethodnih javnih nastupa.

Jedne se prigode tako obrušila na vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu, u jeku najave prosvjeda u tome gradu, a te je prilike Žalac vrlo otvoreno stala na Plenkovićevu stranu. Upućeni će reći, kako je baš to retorika koja prvom čovjeku Vlade laska.

“Istup gradonačelnika Vukovara Ivana Penave je nepredviđena situacija koja se dogodila. Vlada je apsolutno za procesuiranje ratnih zločina. Važno je reći da je šest mjeseci prije istupa Penave je osnovan poseban ured koji se bavi sa saznanjima gdje su naši poginuli i nestali ne samo iz Vukovara i Slavonije nego iz cijele Hrvatske”, istaknula je ministrica, a onda konstatirala da je Penava doveden u situaciju u kojoj je izmanipuliran, kako bi ovaj prosvjed bio političan i usmjeren protiv rušenja HDZ-ove Vlade što iz njene perspektive nije dobro.

Sličnu retoriku ministrica je rabila i nedavno na svečanoj sjednici Osječko-baranjske županije na kojoj je i sama sudjelovala, a gdje je ušla u verbalni okršaj s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja je dala potporu Mostovoj inicijativi ‘Pokret ostanka’. Potpora je to koja je ministricu iznenadila.



“Očekujem prije svega otvoreni dijalog i mislim da bi predsjednica trebala biti uz Vladu, u kontekstu mjera koje smo zacrtali, posebice za Slavoniju, Baranju i Srijem. Najlakše je kritizirati, ali mene zanima samo ono konkretno, jer sve što radimo i pripremamo je vrlo konkretno i vrlo opipljivo”, rekla je novinarima Žalac.

Zatražena da precizira na koga je mislila kad je u svom govoru na Skupštini rekla da Vlada spremno odgovara na sve izazove, pa i pokušaje destabilizacije Vlade i jeftini populizam, Žalac je odgovorila kako je “mislila na sve koji upravo hodaju po Hrvatskoj” i razgovaraju na temu koju smatra iznimno neprihvatljivom, posebice u kontekstu kada se zajednički napori trebaju usmjeriti kako bi našim ljudima bilo bolje.

“Treba širiti optimizam, a ne pesimizam”, istaknula je ministrica.

Inače, spomenuti sukob nije jedini, navodno se u vladi ratuje svako malo. Nerijetko zaiskri među HDZ-ovim i HNS-ovim ministrima, a konflikata je bilo i između Horvata i ministra Marića, a njih se dvoje pak nisu mogli složiti oko načina na koji bi se trebalo spašavati posrnula hrvatska brodogradilišta. Jednako tako, Marić je nesuglasica imao i sa Kujundžićem, a trzavica je imao i sa Capellijem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI