Udar na džepove: Zbog povratne naknade ne poskupljuje samo mlijeko

ilustracija

Ne stišavaju se reakcije na poskupljenje mlijeka zbog vraćanja naknade od 50 lipa za plastične boce. No, nije mlijeko jedino koje će poskupjeti. Napitci i sokovi za djecu, ali i vina i ostala pića u staklenim bocama do dva decilitra, također će biti skuplji.

Uz plastične boce za mlijeko, povratna naknada, uvest će se, čini se, i za staklenu ambalažu manjeg volumena, koja se koristi za pića. “To je u pravilu najveći postotak sokova i napitaka za djecu volumena 2 dcl i upravo zbog toga ta ambalaža do sada nije ni bila u sustavu”, kazala jeza Novu TV Dragica Bakarić, direktorica EKO OZRA.

Ona bi poskupjela, kažu u udruženju 28 proizvođača i uvoznika, za 62 lipe. “Za povratnu naknadu od 50 lipa i naknadu zbronjavanja od 10 lipa na koju se obračunava PDV”, dodala je Bakarić. Toliko će poskupljenje biti i zbog naknade za plastične boce za mlijeko. Zbog čega su se već usprotivili iz mliječne industrije.

Ovakva naknada za mlijeko, ne postoji, kažu ni u jednoj zemlji Unije. “Već se tu uočava da će mlijeko biti skuplje od onog u Europskoj uniji. Na neki način se u EU to gleda da se sektor koji je osjetljiv, a još osjetljiviji kod nas, dodatno ne opterećuje nekakvim nametima”, kazao je Dalibor Janda iz Cromilka.

“Zbog stanja u okolišu, ova vlada vraća namet, koji je ukinula SDP-ova 2015. godine. “To je manje od jednog promila ukupnog otpada koji se stvara u Hrvatskoj. To je bacanje pijeska u oči, pokušaj da se pokaže da se nešto radi, a s druge strane se na neuređena odlagališta odlaže više od 1,2 milijuna tona otpada”, kazao je Mihael Zmajlović, SDP-ov bivši ministar zaštite okoliša.



Ministarstvo zaštite okoliša kaže da će sljedećih dana predstaviti prijedlog pravilnika svim ključnim dionicima. Tada bi se trebalo znati i kada će nam odlazak po mlijeko biti skuplji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI