‘Udruga Domino krivo protumačila natječaj i lažno optužila Željku Markić’

Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon što je udruga Domino danas najavila podizanje kaznene prijave protiv udruge ‘U ime obitelji’, iz te su se udruge oglasili priopćenjem u kojem negiraju osnove za tužbu, a koje prenosimo u cijelosti:

“Udruga U ime obitelji sukladno uvjetima natječaja dostavila je Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva sve potrebne dokumente, uključujući i uvjerenje Općinskog kaznenog suda u Zagrebu da se protiv predsjednice udruge, gđe Željke Markić, ne vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti. Udruga Domino u svojoj je kaznenoj prijavi krivo protumačila uvjete natječaja jasno definirane od strane Nacionalne zaklade i Vladinom Uredbom o kriterijiima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (NN 26/2015).

Kako je Domino za organizaciju Queer Zagreb festivala i svoje druge projekte posljednjih godina dobila više od 5 milijuna kuna javnog novca, između ostalog i kao korisnik sredstava Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva – može se očekivati da je odlično upoznata sa činjenicom da je jedan od uvjeta za dobivanje javnih financijskih sredstava dokaz da se protiv odgovorne osobe udruge ne vodi kazneni postupak vezan za financije, što je definirano člankom 5 odgovarajuće Uredbe.

Iz svega je jasno da se uvjeti natječaja ne odnose na privatne tužbe, što je logično, jer bi u suprotnom udruga Domino ili bilo tko drugi mogao privatnim tužbama onemogućavati djelovanje osobama, a onda i udrugama s čijim se stavovima i djelovanjem ne slažu.

Udruga U ime obitelji već je 4 godine aktivna u civilnom društvu, a u aktivnosti udruge uključene su tisuće volontera. U ime obitelji je od prvog građanskog referenduma o braku do danas organizirala izjašnjavanje građana za referendum o promjeni izbornog sustava, za što je dobila podršku više od 380 000 hrvatskih birača. U ime obitelji je udruga sa najvećim brojem promatrača na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, podnijela je zakonski prijedlog za zaštitu prava radnika na neradnu ili odlično plaćenu nedjelju te sustavno radi na promicanju prava na život svakog čovjeka, od začeća do prirodne smrti, promicanju braka i obitelji te zaštiti prava žena na potporu države u uravnoteživanju njihovog profesionalnog i privatnog života, zaštiti ljudskih prava, suočavanju sa posljedicama totalitarnih režima i dr.



Udruga U ime obitelji svoje aktivnosti kroz 4 godine najvećim dijelom financira donacijama građana, a ove je godine po prvi puta dobila institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u iznosu od 139,280 kuna godišnje, kroz razdoblje od 3 godine.”

Nova prijava protiv Markić: Pokušat će joj oduzeti 140.000 kuna!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI