Umro HRT-ov doajen Branko Lentić, ugledni dokumentarist i prvi direktor HTV-a

HRT

U Zagrebu je u 80. godini umro poznati hrvatski novinar i dokumentarist Branko Lentić. Među ostalim, bio je glavni urednik programa Televizije Zagreb i prvi direktor Hrvatske televizije.

Rođen 1938. u Milni na Braču, Branko Lentić na Televiziju Zagreb dolazi 1966. godine. Autor i urednik emisija za mlade, zahvaljujući talentu brzo se uspinje do glavnog i odgovornog urednika. Nakon sloma Hrvatskoga proljeća 1972. bio je prisiljen dati ostavku.

Za njegova mandata uvedeni su kvizovi, snimane serije i počela je proizvodnja programa u boji. Nakon toga postaje vrhunski dokumentarist koji je iza sebe ostavio više od 200 filmova o običnim ljudima – radnicima, ribarima i seljacima.

Posebno su zapaženi i nagrađivani “Dinamitaši” ,”Jozo i mnogi”, “Bič s dva kraja” i “14 gnjevnih.” Većina ih je otkupljena i prikazivana na četrdesetak svjetskih televizija.

Branko Lentić bio je iznimno važan i kao mentor mlađih novinara kojima je strpljivo otkrivao tajne zanata. Jedan je od osnivača dugovječne emisija Alpe-Dunav-Jadran, a bio je i presjednik konzorcija za koprodukciju dokumentarnih filmova. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva “Otokar Keršovani” za životno djelo.



U povodu smrti Branka Lentića na Prvom programu HTV-a večeras, nakon Dnevnika i Teme dana, u 20:05 prikazat ćemo njegov dokumentarni film iz 1969. “Zagreb, bijeli grad”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI