UN: Hrvatsku očekuje demografska katastrofa

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Ni kretanje izbjeglica i migranata neće nadoknaditi svekupan pad stanovništva u Europi, pa ni u Hrvatskoj.

Odjel za ekonomske i socijalne odnose Ujedinjenih naroda objavio je studiju „Svjetski populacijski izgledi: Revizija 2017.“ koja je katastrofalna za demografsku sliku Hrvatske. Prema spomenutoj studiji u Hrvatskoj će do 2050. godine živjeti samo 3.461.000 ljudi, a do 2100. taj broj će se spustiti na katastrofalnih 2,5 milijuna.

Globalno gledajući svjetsko stanovništvo do 2050. trebalo bi porasti na 9,8 milijardi, ali stručnjaci upozoravaju da se polovica rasta svjetske populacije odnosi na samo devet država Indije, Nigerije, Demokratske Republike Kongo, Pakistana, Etiopije, Tanzanije, Sjedinjenih Država, Ugande i Indonezije.

Sve veći broj država trenutno ima razinu plodnosti ispod granice koja održava broj stanovnika konstantim. Među njima je i Hrvatska gdje je natalitet manji od 1,5.

Hrvatska je po tome slična europskim kretanjima starenja stanovništva. Postotak onih starijih od 60 godina će s 25 posto koliko ih je bilo ove godine narasti na 35 posto do 2050., a prema predviđanjima ni kretanje izbjeglica i migranata neće nadoknaditi svekupan pad stanovništva u Europi, pa ni u Hrvatskoj.

Najznačajnija posljedica pada broja stanovnika biti će ekonomske naravi. Osim što će nedostajati radne snage, nedostajat će i stanovnika koji će trošiti, što pak utječe na ulaganja, ali i na mirovinski i zdravstveni sustav.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI