UN usvojio rezoluciju za jačanje učinkovitosti Plavih kaciga

screenshot

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo u petak rezoluciju koju su predložile Sjedinjene Države za jačanje učinkovitosti Plavih kaciga i oštro sakcioniranje njihova neuspjeha u zaštiti civila u mirovnim misijama.

Posljednjih godina nekoliko mirovnih operacija je okaljano aferama spolnog zlostavljanja i nedjelovanja dok su civilima prijetile oružane skupine, posebice u Srednjoafričkoj Republici i u Južnom Sudanu.

Rezolucija, koju kritizira Rusija i drži da u njezino sastavljanje nije bilo uključeno dosta zemalja iz kojih dolaze postrojbe, predviđa u slučaju povreda ugovora zamjene ili opozive kontingenata.

Neke od tih mjera su već primijenjene u prošlosti, ali ova rezolucija ih sistematizira, naglašava diplomatski izvor. Tekst pozdravlja specijalne istrage koje su na raspolaganju glavnog tajnika i naglašava potrebu da budu transparentne.

Nakon kritika, posebice zemalja koje bitno sudjeluju u 14 trenutačnih mirovnih misija UN-a, koje mobiliziraju oko 100.000 plavih kaciga u svijetu, tekst je više puta popravljan tijekom pregovaranja, rekli su diplomati.



U sadašnjim mirovnim misijama sudjeluje samo nekoliko desetaka američkih plavih kaciga, ali Sjedinjene Države daju najveći financijski doprinos sa 6,7 milijardi dolara i zato Washington želi usvajanje rezolucije, rekao je neimenovani diplomatski izvor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI